Otkriveno šest novih sorata maslina na otoku Ugljanu

Otkriveno šest novih sorata maslina na otoku Ugljanu

PREKO – Nakon dvije godine terenskog istraživanja, prof. dr. Đani Benčić s Agromskog fakulteta u Zagrebu predstavio je u srijedu u POU Dom na žalu u Preku rezultate projekta genetske identifikacije autohtonih sorata masline Zadarske županije.

– Riječ je o genetskoj identifikaciji svih starih sorata maslina u kojoj smo analizirali više od 220 primki, od čega 30-ak s otoka Ugljana. Dobili smo vrlo zanimljive rezultate, potvrdile su se već poznate sorte, ali i šest novih sorata za koje nismo znali da ovdje postoje. Sljedeći korak je morfološka analiza novih sorata kako bismo mogli predložiti  zaštitu, u budućnosti dobiti ulje i na tržištu imati unikatni proizvod i jedinstvenu priču, brendirano ekstra djevičansko maslinovo ulje, kazao je prof. dr. Benčić te pojasnio da će se od svake novootkrivene sorte proizvesti sadnice. Šest će ih ići Nacionalnu kolekciju u Vodnjanu, a ostalo u matičnjak koji će biti na jugozapadnom dijelu mjesta Ugljana.

Kako je naglasio suradnik u istraživanju Mladen Lucin iz Preka, rezultati genetske identifikacije maslina promijenit će ne samo znanstvenu sliku o ugljanskim maslinama, nego stvoriti originalni autohtoni proizvod s dodanom vrijednošću koji će biti u funkciji razvoja lokalne zajednice.

Osim Ugljana, u projekt, koji je stajao oko 600.000 kuna, bili su uključeni Dugi otok, Pašman, Ždrelac, Tkon, Diklo, Kožino i Petrčane. (R. I.)