Prezentacija rezultata projekta genetske identifikacije autohtonih sorata maslina

Prezentacija rezultata projekta genetske identifikacije autohtonih sorata maslina

PREKO –U POU Dom na žalu u Preku, u srijedu, 14. listopada, u 11 sati, održat će se prezentacija rezultata istraživanja genetske identifikacije autohtonih sorata masline Zadarske županije.

Prema riječima dr. Đanija Benčića, radi se o projektu koji bi trebao promijeniti ne samo znanstvenu sliku o ugljanskim maslinama, nego otvoriti posve novo poglavlje u priči koja bi se u budućnosti trebala zvati Maslinski putovi otoka Ugljana. Projekt genetske identifikacije maslina vrlo je skup, oko 600.000 kuna, a potencijalna dobit u budućnosti višestruko je veća. Financijski su pomogli Sveučilište u Zagrebu, Zadarska županija i Grad Zadar te mnogi pojedinci koji su besplatno radili. Najveću logističku podršku dala je Općina Preko.

– Matičnjak i postupak izvornosti primarni je cilj projekta, a turistička karta samo jedan od segmenata koji će iznjedriti i arheološku kartu te stvoriti povijesnu, ekološku, nutricionističku i farmakološku priču na temelju koje će se proizvod brandirati, a to, u marketinškom smislu, otvara neslućene mogućnosti. Svako stablo treba imati svoju oznaku i pričati svoju priču, drži dr. Benčić i pojašnjava kako dosadašnji rezultati istraživanja pokazuju da na Ugljanu postoje sorte koje se isto zovu, ali su različite, te da je mnogo autohtonih sorata.

Rezultate istraživanja predstavit će prof. dr. sc. Đani Benčić, i to za područja Ugljana, Lukorana, Sutomišćice, Poljane, Preke, Kali, Kukljice, Ždrelca,  Tkona, Telašćice, Žmana, Božave, Dikla, Pertčana i  Kožina.