Morski Oktoberfest u Olive Island Marini

Morski Oktoberfest u Olive Island Marini

SUTOMIŠĆICA – Treću godinu zaredom, dan nakon početka 182 godine stare pivarske fešte u  Munchenu, u Olive Island Marini u Sutomišćici u nedjelju je održan jednodnevni Morski Oktoberfest!

Po uzoru na najveći svjetski sajam piva, i sutomiška fešta počela je otvaranjem slavine na 25-litarskoj bačvi samostanskog bavarskog piva i punjenjem jednolitarske krigle za Petera Dermotu, vlasnika marine.

– Kada se prije dvije godine na gatu na kojemu je vezano nekoliko brodova naših gostiju iz Bavarske proslavio Oktoberfest, nitko nije ni slutio da će veliki pivarski dan postati jedan od najpopularnijih događaja u marini. Lani smo s pripremom Morskog Oktoberfesta počeli dva mjeseca prije, a ove godine još početkom ljeta, kada smo poslali prve pozivnice stalnim gostima kako bi uspjeli uskladiti obveze i doputovati na feštu, kaže Toni Antišin, direktor marine, koji je, uz konobare, bio zadužen i za točenje piva i za cjelokupnu organizaciju. Desna ruka i ovoga su mu puta bili Franziska Wallner i njezin životni partner  Johann Seel, ali i ostali gosti iz Njemačke koji su sa šefom kuhinje Antom Lončarom krojili bavarski meni.

– Hranu smo pripremali puna dva dana, koristili smo recepte i savjete naših gostiju iz Njemačke kako bi meni bio što sličniji gastro-ponudi na sajmu u Munchenu, dodaje Lončar koji je sa svojih sedmero kuhara Olive Garden Restorana spremio tradicionalne bavarske specijalitete kombinirane i s pokojim hrvatskim jelom. Tako su se na desetak metara dugom stolu mogli kušati pivski pereci, piletina, patka, svinjetina i janjetina  na stotinu načina, knedle od  kruha i krumpira, pirjani crveni kupus, pečeno povrće, Oktoberfest krumpir salata, wurstsalat salata, bratwurst kuhane i pečene bavarske bijele kobasice, roštilj kobasice, savijače od jabuka i sira… 
I ove se godine pazilo na svaki detalj, od nekoliko vrsta piva, bavarskih zastavica, tanjura, čaša, krigla, ubrusa, pregača, balona do velikih licitarskih srca i ukrasa koji su stigli iz Munchena. Iako nije bio propisan tzv. oktoberfest dres kod, mnoge su žene odjenule dindrlice, a muškarci lederhose. (R. I.)