Zapalio se brod kod Dugog otoka

Zapalio se brod kod Dugog otoka

PREKO – Lučka kapetanija Zadar izvjestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o poduzetoj akciji slijedom pomorske nesreće zapadno od Dugog otoka gdje je izbio požar na talijanskoj jahti.

Djelatnici zadarske Lučke kapetanije jučer su u 14.15 sati od posade motorne jahte naziva „Laura V”, dužine 21 metar, talijanske zastave sa pet članova posade zaprimili su poziv u pomoć uslijed izbijanja požara na brodu.
 
U komunikaciji sa posadom utvrđeno je da je tijekom plovidbe na poziciji između otoka Mežanj i Lopata, zapadno od Dugog otoka iz zasad neutvrđenih razloga izbio požar u brodskoj strojarnici nakon čega je peteročlana posada na brodskome tenderu napustila havariranu jahtu koja je ostala plutati na navedenoj poziciji. Nitko od petero članova posade (4 talijanska i jedan hrvatski državljanin) nije ozlijeđen. U brodskim spremnicima, prema navodu posade, nalazi se oko 1500 litara pogonskoga goriva, a očevidom na poziciji havarije djelatnici zadarske Kapetanije te nadležne Lučke ispostave Sali utvrdili su da nema isticanja goriva niti onečišćenja mora.
 
Djelatnici zadarske Kapetanije prema poziciji havarirane jahte uputili su tim pripadnika Javne vatrogasne postrojbe koji su osigurali plovilo od mogućnosti ponovnog izbijanja požara, a Voditelju talijanske motorne jahte Lučka kapetanija Zadar naložila je komercijalni tegalj do sigurne pozicije sidrenja, najvjerojatnije u Sutomiščicu.