Linija Zadar – Preko i dalje rekordna

Linija Zadar – Preko i dalje rekordna

PREKO – Dobri rezultati ovogodišnje turističke sezone odrazili su se i na promet na domaćim putničkim brodskim linijama, koje uglavnom bilježe značajan porast broja prevezenih putnika, piše Zadarski list.

 Nacionalni putnički linijski brodar Jadrolinija tako je u prvih sedam mjeseci ostvario promet od pet i pol milijuna putnika, uz milijun i četiristo tisuća prevezenih vozila, što znači da bi ove godine ukupan promet, budu li vremenske prilike povoljne do kraja kolovoza i u rujnu, mogao dosegnuti okruglu brojku od deset milijuna putnika, što bi je svrstalo u rekordne u povijesti brodara.
 
Najveći porast prometa Jadrolinija bilježi na riječkom plovidbenom području, što će se zasigurno odraziti i na financijske rezultate na kraju godine, budući da ono obuhvaća tri trajektne linije koje su među najprofitabilnijima na Jadranu; Valbiska – Merag, Brestova – Porozina i Prizna – Žigljen.
 
Najfrekventnija linija je, očekivano, ona između Valbiske i Meraga s 500 tisuća putnika i oko 230 tisuća prevezenih vozila, čime je zabilježen rast od 26 posto putnika i oko osam posto vozila u odnosu na prošlu godinu. Dobrom rezultatu na riječkom području kumovalo je i vraćanje “u normalu” linije Prizna – Žigljen, koja je dobar dio prošle godine bila premještena na znatno dulju relaciju Stinica – Stara Novalja, zbog rekonstrukcije pristaništa u Prizni, pa su je putnici nerijetko izbjegavali, radije putujući autocestom do Posedarja i dalje preko mosta do otoka Paga.
 
Znatan rast, s obzirom na broj putnika, bilježi i Splitsko-dubrovačko plovidbeno područje s 2,6 milijuna prevezenih putnika, što je osam posto više nego lani, te 630 tisuća prevezenih vozila, ili pet posto više nego u 2014. godini. Najveći promet ostvaren je, već tradicionalno, na liniji Split – Supetar, s 900 tisuća putnika i 180 tisuća vozila.
 
Jedino područje gdje je promet putnika gotovo u dlaku isti kao u prvih sedam mjeseci prošle godine je Zadarsko-šibensko, gdje su brodovi Jadrolinije ostvarili promet od 1,4 milijuna putnika, no i tamo je zabilježen rast od pet posto vozila, kojih je prevezeno ukupnio 260 tisuća. Što se tiče pojedinačnih linija, ni tu nije bilo iznenađenja pa je rekorder linija Zadar – Preko, sa 660 tisuća putnika i 150 tisuća vozila.