Povodom blagdana Velike Gospe održan Koncert sakralne glazbe u Kukljici

Povodom blagdana Velike Gospe održan Koncert sakralne glazbe u Kukljici

KUKLJICA/PREKO – Blagdan Velike Gospe svečano i dostojanstveno se proslavio i u Kukljici i to koncertom sakralne glazbe koji se održao u crkvi Sv. Pavla. Martina Latin Kolega, sopranistica iz Kali uz pratnju korepetitorice Blanke Aždajić Medić počastili su sve posjetitelje klasičnim remek djelima svjetski poznatih skladatelja.
Martina Latin Kolega, sopranistica iz Kali uz pratnju korepetitorice Blanke Aždajić Medić počastili su sve posjetitelje klasičnim remek djelima svjetski poznatih skladatelja kao što je A. Vivaldi izvodeći njegovu “Arija di Abra” iz oratorija Juditha triumphas i “Col piacer della mia fede”.
 
Od J. S. Bacha najvećeg skladatelja svih vremena Martina je veličanstveno otpjevala “Et exultavit” i “Quia respexit iz Magnificata” i popularno djelo himnu “Panis angelicus” od francuskog skladatelja C.Franka.
 
Mnogobrojni posjetitelji mogli su poslušati i djelo “Agnus dei” iz Krunidbene mise W. A. Mozarta, jednog od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe.
 
Koncert sakralne glazbe odličnim i interesatnim izvedbama na gitari upotpunio je i obogatio prof.gitare Ivan Vihar izvodeći djela od J.S.Bacha: Partita za violinu 1.stavak – Alemanda i 2.stavak – Sarabanda i 3. Violinsku sonatu Largo.
 
Od meksičkog kompozitora M. M. Ponce, Vihar je odsvirao “Lejos de ti – Daleko od tebe” i tradicionalni katalonski napjev “Canco del lladre”. Publika je s velikom pozornošću poslušala i djela kompozitora i gitariste A. Laura – Valse Venezolano br.1 i Valse Venezolano br. 2 koje je Ivan maestralno izveo na gitari.
 
Za kraj koncerta Martina Latin Kolega izvela je od G. F. Händela: “So shall the lute and harp awake” iz Juda Maccabeus.
 
Popularne svjetske arije uz sopranisticu Martinu i njezinu korepetitoricu Blanku i gitariste Ivana Vihara razgalili su publiku te je ozračje u crkvi Sv. Pavla u Kukljici uistinu bilo veličanstveno.
 
Po aplauzu publike koja nije krila svoje oduševljenje moglo se zaključiti da je ovaj koncert bio pun pogodak da se održi povodom Velike Gospe i na taj način ovaj blagdan učini još svečanijim.
 
Voditeljica programa Vesna Benić zahvalila se na gostoprimstvu župi u Kukljici i svećeniku Mariu Akrapu, koji su omogučili da se održi Koncert sakralne glazbe čiji su pokrovitelji bili Općina Kukljica i TZ Kukljica.
 
Martina Latin Kolega, sopranistica i prof. klavira, Blanka Aždajić Medić, prof. klavira i Ivan Vihar, prof. gitare rade kao profesori u glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru.
 
Tekst i foto: Vesna Benić