Na Ižu proslavljeni blagdani Velike Gospe i sv. Roka

Na Ižu proslavljeni blagdani Velike Gospe i sv. Roka

IŽ/PREKO – Svečanim misnim slavljima, procesijama i zabavnim priredbama proslavljeni su blagdani Velike Gospe i sv. Roka u dvjema župama na otoku Ižu.
 
U Malom Ižu, u lijepo uređenoj i ispunjenoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina, svečano misno slavlje predvodio je don Zvonimir Mikulić, prefekt Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević” u Zadru.
 
Poslijepodne su održane sportske aktivnosti i zabava u uvali Komoševa.
 
U Velom Ižu, misu je također predvodio don Zvonimir Mikulić zajedno s mjesnim župnikom don Slavkom Ivošom. Na misi se pjevalo tradicionalne glagoljaške napjeve, a Schubertovu „Ave Mariju” pjevao je tenor Ante Orović, Veloižanin, inače pjevač u operi u Salzburgu.
 
Poslije mise održana je tradicionalna procesija sa zlatom okićenim Gospinim kipom kojega su nosili i pratili mladići i djevojke u tradicijskim iškim nošnjama.
 
Za vrijeme jednog dijela procesije maestro Branimir Slokar iz Švicarske, pozbati europski trombonist, i njegova kćerka Maja, sa terase mjesnog Doma kulture „Sloga” na alpskim su rogovima izvodili poznatu duhovnu šansonu „Amazing grace” (Milost).
 
U slavlju su sudjelovali brojni domaći Veloižani, kao i brojni strani i domaći turisti koji borave na otoku.Na blagdan sv. Roka, u istoimenoj crkvici u zaselku Drage kraj Velog Iža, održana je glagoljaška misa i procesija sa svečevim kipom oko crkve, koju je predvodio župnik Ivoš. U homiliji je, uzevši za primjer čovjekoljublje sv. Roka, potakao na zauzeto življenje u bratskoj slozi i ljubavi, koji su nam danas jako potrebni. Crkvica je stara preko 300 godina, a sagrađena je kao zavjet u vremenu haranja kuge na otoku.
 
Tekst i foto: Livio Marijan