Kali: Festival Otok priča

Kali: Festival Otok priča

PREKO – Teatar Poco Loco u suradnji s Turističkom zajednicom općine Kali na otoku Ugljanu organizira festival Otok Priča, koji će se održati od srijede 12. do nedjelje 16. kolovoza.
 
Svake večeri u 21 sat, u Domu će se moći pogledati jedna od pet bajki koju izvode glumci i glazbenici Teatra Poco Loco i lokalna djeca, mali Kaljani, polaznici glumačkih radionica.
 
Izvedbe su besplatne i namijenjene djeci od tri godine na više, i svima ostalima koji vole čarobni svijet bajki.
 
Predstave će se održati prema sljedećem rasporedu:
 
12.8. Snjeguljica
13.8. Tri praščića
14.8. Djed i najveća repa u svemiru
15.8. Palčica
16.8. Crvenkapica
 
Teatar Poco Loco je umjetnička organizacija čiji su članovi zagrebački glumci Dunja Fajdić, Maja Katić, Dean Krivačić i Zrinka Kušević te argentinska redateljica Renata Carola Gatica. U manje od godinu dana postojanja uspjeli su ostvariti bogatu kazališnu sezonu te scenski uprizoriti 13 poznatih i potpuno nepoznatih bajki, sudjelovati u programu Ministarstva kulture- “Ruksak pun kulture” i obići većinu bitnih kazališnih festivala za djecu i one koji će to tek postati (Međunarodni dječji festival u Šibeniku, Ogulinski festival bajke, Kotar Fest u Delnicama, Perforacije- i to kao prvi dječji program u sklopu festivala, BESA Kazališni kamp na Visu, Okruško ljeto 2015.g., Mošćenički umjetnički festivalčić,…)
 
“Upravo se u Kalima održao prvi projekt Teatra Poco Loco i zato se opet vraćamo na isto mjesto i nastavljamo jednu priču u koju vjerujemo, jer je važna za ovo mjesto i za nas. Za nas- jer učimo i razvijamo se i uvijek idemo dalje i tražimo od sebe više, a za male Kaljane- jer imaju priliku upoznati kazalište iznutra i otkriti svoje talente”, ističu u Teatru Poco Loco.
 
Nakon uspješne prošlogodišnje radionice pod nazivom “Glumi s glumcima” u kojoj su 21 polaznik zajedno s troje profesionalnih glumaca i redateljicom postavili predstavu „Bajke nisu krive”, zaključuju da su djeca polaznici dobili vrijedno iskustvo rada na predstavi ali i uspjeli prezentirati svojem mjestu uspješni kazališni događaj. Zato ove godine kreću korak dalje i pripremaju djeci i roditeljima općine/grada Kali mini-festival bajke u trajanju od 5 dana. 
Tako će od tog projekta profitirati ne samo polaznici nego i cijela zajednica, jer dobivaju pet dana besplatnih večernjih predstava u kojima mogu uživati cijele obitelji, veliki i mali.
 
“Bajke ćemo čitati, ali će to čitanje biti obogaćeno scenskom igrom, razigranošću likova i situacija, i ponajviše glazbom i likovnim izričajem na grafoskopu. Čitanje smatramo važnom navikom u dramskom odgoju djece ali i bitnim temeljem daljnjeg obrazovanja i uspjeha u samoostvarenju svake osobe. Prošlogodišnja predstava je govorila upravo o važnosti čitanja i zato je ovakav projekt prirodni nastavak naše suradnje s općinom Kali”, navode članovi Teatra Poco Loco.
 
Način na koji se bajke izvode već im je dobro poznat jer su cijelu kazališnu sezonu 2014./15.posvetili upravo pričanju bajki u zagrebačkom Centru mladih Ribnjak, a u sklopu njihove pričaonice postavili su 12 bajki i izveli ih oko 60 puta te gostovali u dječjim vrtićima, domovima za nezbrinutu djecu, kazališnim festivalima, knjižnicama i drugdje.