Proslava Gospe od Sniga u Kukljici

Proslava Gospe od Sniga u Kukljici

PREKO/KUKLJICA – Više tisuća ljudi iz cijele Dalmacije, brojni turisti, iseljenici iz svih dijelova svijeta, svake godine 5. kolovoza okupljaju se u Kukljici na proslavi blagdana Gospe od Sniga. 

Prema riječima Sandre Marušić, direktorice TZO Kukljica, program će početi procesijom brodova u 9.30 sati od Kukljice do zavjetne Crkve Gospe od Sniga u uvali Ždrelašćica. Svečana misa započet će u 10.30 sati, a potom slijedi procesija s kipom Gospe od Sniga morskim putem, popraćena desecima velikih brodova i manjih brodica. Nakon dolaska u luku, procesija s kipom se nastavlja prema Crkvi sv. Pavla, gdje će Gospin kip ostati mjesec dana. Popodnevni i večernji program počet će u 18 sati, uz potezanje konopa, skidanje pršuta i tradicionalnu utrku tovara. U večernjim satima koncert će održati grupe Magazin i Joy.

Gospa od Sniga slavi se u Kukljici od 1514., kada se brod kukljiških kamenjara našao usred orkanskog nevremena. U strahu od uzavrelog mora i snijega, zazivali su Gospu da im pomogne te se zavjetovali  da će, kad se domognu kopna, sagraditi crkvu. Kad su se iskrcali u uvali Ždrelašćica, na obali su pronašli Gospinu sliku prekrivenu snijegom. Održali su zavjet, podigli kapelicu i tako već pet stoljeća svakog 5. kolovoza velikom procesijom brodova Kukljičani slave svoju zaštitnicu. 

Iako je ponajprije vjerski blagdan, Gospa od Sniga postala je dio kulturnog i društvenog identiteta Kukljice, dan kada se okupljaju obitelji razasute po svijetu, posjećuju prijatelji.