Otočni sabor protiv prijedloga o smanjivanju broja turističkih zajednica

Otočni sabor protiv prijedloga o smanjivanju broja turističkih zajednica

PREKO – Otočni sabor izrazio je nezadovoljstvo novim prijedlogom o ustrojstvu turističkih zajednica. Smatraju da ovaj prijedlog potiče dodatnu centralizaciju sustava, a Ministarstvu turizma, između ostalog, zamjeraju neadekvatan termin kada je prijedlog pušten u raspravu…

”Otočni Sabor na prijedloge Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, s konačnim prijedlogom zakona; o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj pristojbi, s konačnim prijedlogom zakona i o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, s konačnim prijedlogom zakona misli da je upitna hitnost procedure sad u jeku turističke sezone kad turistički djelatnici razmišljaju o tekućoj sezoni. Smatramo da se turizam odvija u malim otočnim mjestima, a ne za stolom, stoga se samim ukidanjem, a ne unaprjeđenjem sustava nanosi nemjerljiva šteta ne samo hrvatskom turizmu općenito već otočnom razvoju i realnom gostu. 

Otočni Sabor je protiv ukidanja turističkih zajednica mjesta ako iste ispunjavaju financijske uvjete za postojanje. Otočni Sabor u svojim aktivnostima je uvijek za decentralizaciju, a ne za centralizaciju moći ili financija. Tako smatramo da ostvarena sredstva u većem postotku nego što je to predviđeno trebaju ostajati gdje su i ostvarena, a ne da veći dio ide u Zagreb, Hrvatskoj turističkoj zajednici. Otočni Sabor traži da se osnuje otočna turistička zajednica, čime će se onda moći lakše kontrolirati prikupljena sredstva i pravilna raspodjela tih sredstava po otocima. Na ovu temu Otočni Sabor je donio svoje stavove na sjednici Vijeća OS održane na Šolti još 2013”, stoji u priopćenju Otočnog sabora.