Na regati Đir po konalu 30 starih brodova

Na regati Đir po konalu 30 starih brodova

PREKO/UGRINIĆ – U nedjelju, 12. srpnja, u mjestu Ugriniću na otoku Pašmanu održat će se regata  4. Đir po konalu.

Regata okuplja vlasnike i ljubitelje drvenih tradicijskih brodova na oštra/latinska idra i trevu. U kategorijama kaić, gajeta i leut startat će posade domaćina s otoka Pašmana (Tkon, Ugrinić, Kraj, Pašman, Barotul, Banj), ali i susjednih luka poput Biograda, otoka Murtera (Betina, Jezera, Murter), Vodica, otoka Prvića, otoka Iža i otoka Zlarina. Očekuje se dolazak više od 30 brodica. 

Nakon regate i proglašenja pobjednika, organizirana je večera uz nastup klape Leut iz Zadra.

U sklopu regate održat će se i prezentacija maritimne baštine otoka Pašmana na kojoj će Krunoslav Radović iz Tkona, najstariji dobitnik prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod, predstaviti  svoje pramcobrane i pendule, a Marijan Ugrinić iz Ugrinića ručno rađene sprte, vrše i makete brodova. 

 

Projekt održavanja regate starih, tradicionalnih drvenih brodova na oštra/latinska jedra i trevu započet je 2007. godine da se očuva simbol Pašmana i Pašmanskog kanala kroz nekadašnjih život mornara, kalafata, ribara i težaka. Cilj projekta je spojiti brodare, kalafate i umjetnike s posjetiteljima u jednu cjelinu i tim objedinjenjem i prezentacijom svega što je sačuvano, a što je simbol našeg otoka, tj. naših mornara-težaka, pokazati da Pašmanski kanal još uvijek živi. Održavanje regate motivacija je vlasnicima drvenih brodova da ih renoviraju i održavaju u funkciji i prenose tradiciju plovidne na jedra s koljeno na koljeno. 

Organizatori su Turistička zajednica Općine Tkon i Udruga za poticanje jedrenja i veslanja tradicionalnim brodicama otoka Pašmana “Frkata”, uz potporu Općine Tkon, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.