Od subote “Stvaranje kazališta” na Školjiću

Od subote “Stvaranje kazališta” na Školjiću

PREKO – Hrvatska matica iseljenika i ove će godine, od 4. do 11. srpnja, organizirati seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske, zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu.

U tijeku osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja polaznici će čuti mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja će moći primijeniti u budućem radu. 
Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Seminar je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskoga kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama. 

– Snaga Matičinog projekta jest u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja. Ovim projektom HMI također pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti. Seminar će, kao i proteklih godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusna redateljica, koja iza sebe ima stotinjak režija, ali i kao prokušani pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na Sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD), ona će polaznike, predavanjima i pokusima, provesti kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave, najavljuje voditeljica Nives Antoljak.

Program je podijeljen u prijepodnevni teoretski dio s audio-vizualnim materijalima i poslijepodnevni praktični dio. Seminar će završiti 11. srpnja izvođenjem predstave domaćeg autora kako bi polaznici pred publikom stanovnika Preka primijenili usvojena znanja. Sadržaj programa obogatit će se prigodnim tematskim predavanjima te nastupom lokalne folklorne grupe.

U jutarnjemu, dvosatnom teoretskom bloku voditeljica će proći sve važne teme vezane uz stvaranje kazališta. Predavanja će biti popraćena ilustracijama, fotografijama, te video i audio zapisima. Poslijepodnevni blokovi zamišljeni su kao probe na kojima će grupa, konkretnim radom, prolaziti ono što se obrađivalo u teoretskom dijelu. Scenski će se postaviti jedan kraći domaći, suvremeni komad, prilagođen potrebama seminara, pa će svaki sudionik dobiti priliku da glumi i osjeti kako se realizira uloga i kako se rješavaju problemi na tom putu. (R. I.)