Veli Iž slavi zaštitnike svoje župe

Veli Iž slavi zaštitnike svoje župe

PREKO/IŽ – Danas, na blagdan sv. Petra i Pavla, stara otočka glagoljaška župa Veli Iž slavi naslovnike svoje crkve i zaštitnike svoje župe sv. Petra i Pavla.
 
Tom prigodom, u nedjelju, 28. lipnja, uoči samog blagdana, u župnoj crkvi otpjevana je svečana starinska Večernja na čast svetaca zaštitnika, a na spomen svih živih i pokojnih mještana Velog Iža, čija crkva bilježi osam stoljeća povijesti.
 
U organizaciji Mjesnog odbora i Župnog ureda poslije Večernje održala se i starinska „brašćina” – zajednička pučka fešta pod drevnom murvom na seoskoj „špini” kod crkve.
 
Danas, na sam blagdan, svečanu glagoljašku misu u 11 sati predvodit će o. Damjan Kružičević, benediktinac samostana sv. Kuzme i Damjana sa Ćokovca na Pašmanu.
 
Veloiška crkva sv. Petra prvi se put spominje daleke 1341. godine, a po njoj se i mjesto nazivalo „Selo sv. Petra”. U svojoj osamstoljetnoj povijesti imala je preko stotinu svećenika glagoljaša, sačuvala brojne glagoljske pisane i klesane spomenike te još uvijek živo glagoljaško crkveno pjevanje, o kojem je 2013. izdana i multumedijska monografija.