Europarlamentarci u dvodnevnom posjetu zadarskim otocima

Europarlamentarci u dvodnevnom posjetu zadarskim otocima

PREKO/ZADAR – Predsjednica Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta Gesine Meissner i potpredsjednik Tonino Picula sastali su se u petak u Zadru s predstavnicima Zadarske županije kako bi se pobliže upoznali sa svakodnevicom otočana čije interese zastupaju u Europskom parlamentu.

Prema riječima Tonina Picule, Međuskupina za otoke okupila je 82 europskih parlamentaraca iz 21 zemlje, ljude koji pripadaju različitim političkim skupinama, ali povezane ambicijom da pomognu otočnim i priobalnim područjima u kojima žive osobito ranjive skupine, a jedna od njih svakako je  otočno stanovništvo.

– Statistika je na našoj strani, ali Europska unija ima institucije koje treba povezati s onim što Hrvatska ima i što EU nudi. Nužno je razmišljati o ekonomiji jer to jedino može zadržati ljude na otocima. Nije dovoljno imati samo poljoprivredu, turizam i ribarstvo, moramo osmisliti nove modele i metode kojima ćemo pomoći domicilnom stanovništvu, ali i dovesti nove ljude na otoke. Ovaj je posjet prvi pokušaj otočne prakse, da dobre rezultate iz drugih europskih otočnih zemalja, bez puno filozofiranja, pokušamo preseliti u Hrvatsku, istaknuo je Picula. 

Govoreći o ulozi Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta, Gesine Meissner kazala je kako se s problemima hrvatskih otoka željela upoznati na terenu, čuti osobno o čemu otočani razmišljaju i koji su izazovi pred njima. 

– Svjesna sam značaja koju Jadransko-jonska strategija ima za hrvatske otoke, stoga smatram da naš međuodbor mora održati sjednicu u Hrvatskoj na kojoj će raspravljati o boljem povezivanju otoka i poboljšanja veza jer se u Europskom parlamentu upravo raspravlja o boljem povezivanju sjevera i juga. Nije cilj da se svi isele u zapadnu Europu, u velika središta. Cilj je da se stvore uvjeti normalnoga života u svim sredinama, rekla je Meissner, koja će s kolegom Piculom u subotu posjetiti Ugljan, Pašman i Kornate.

u Domu Zadarske županije vodeće ljude Međuskupine za more, rijeke, otoke i priobalje Europskog parlamenta primili su zamjenik župana Rudolf Dvorski i zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Ivica Vlakić sa suradnicima te Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, koji je i organizirao posjet europskih zastupnika zadarskim otocima. (R. I.)