Jedrenjem 32 tradicijska broda završila dvodnevna regata Otok ljubavi

Jedrenjem 32 tradicijska broda završila dvodnevna regata Otok ljubavi

PREKO/PAŠMAN – Leuti, gajete, kaići, treve, ukupno 32 tradicijska broda s Pašmana, Ugljana, Murtera, Vodica, Biograda, Srime, odjedrila su u nedjelju poslijepodne kratku, ali napetu i uzbudljivu rutu na regati Otok ljubavi – Galešnjak.

– Na mahove jak vjetar i struja nekima su bili kao naručeni, a neki su se dobro namučili, ali, sve u svemu, svi su uživali u trosatnom jedrenju od Pašmana do Galešnjaka, kaže Denis Mađerić, potpredsjednik Udruge Štrop, koja je organizirala prvu pašmansku regatu tradicijskih brodova. Dvodnevno događanje, dodaje, koje je imalo ekološki, edukativni, zabavni i sportski karakter, ispunilo je sva očekivanja, a to se najbolje moglo vidjeti po broju gostiju, znatiželjnika i turista koji su s obale gledali regatu i u večernjim se satima zabavljali na pašmanskoj rivi. 

– Ipak, osim o jedrenju, najviše se pričalo o iznenađenju koje je jedriličare čekalo na Galešnjaku – dvije sirene koje su im mahale s obale. Do posljednjeg trena nismo bili sigurni hoćemo li ispuniti najavljeno iznenađenje jer su kostimi za sirene, koje smo naručili s Floride, stigli samo nekoliko sati prije regate, navodi kroz smijeh.

Prvoga dana regate posade desetak brodova, predvođene Ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja, čistile su podmorje i obalu otočića Galešnjaka. 

– Nažalost, svake godine u ovakvim akcijama s morskoga dna ronioci izvuku ne baš male hrpe starih automobilskih guma, dijelova brodskih motora i drugoga smeća, rekao nam je načelnik Općine Pašman Andro Magić, koji je uz Ured predsjednice RH bio pokrovitelj regate. Prema njegovim riječima, zbog velikog interesa domaćeg stanovništva za regatu ovakve vrste i turista koji u predsezoni borave na otoku, vjeruje da će se Udruga Štrop odmah početi pripremati za novu regatu sljedeće godine, a za oproštaj od ljeta, potkraj kolovoza, najavljuju školu jedrenja za djecu i regatu Trevica.

Među 32 prijavljena broda, u klasi leut najbrži je bio „Crni nero“ Rade Šarića iz Barotula, među gajetama, očekivano, prva je u cilj stigla „Mala Matulića“ Krste Matulića iz Pašmana, od kaića na oštro idro prvo mjesto osvojio je brod „Marinka“ Ante Fržopa iz Betine, a među trevama najbolji je bio brod iz Neviđana, koji se prvi put natjecao na nekoj od regata. Posebno priznanje za najoriginalniji brod dobila je gajeta „Kurnatarica“ iz Murtera.