Pašmanci proslavili blagdan sv. Ante i Dan općine

Pašmanci proslavili blagdan sv. Ante i Dan općine

PREKO/PAŠMAN – Kako donosi biogradski B-portal, stanovnici Općine Pašman proslavili su blagdan sv. Antuna Padovanskog misom na Otusu, u crkvici sv. Ante, u istoimenoj uvali s južne strane otoka. 

Euharistiju na spomendan svetog Ante, kada se obilježava i Dan Općine Pašman, predvodili su don Tomislav Planinić, župnik Župe Pašman, Mrljane i Ždrela, te fra Mario Akrap, župnik Župe Kali. Pred više stotina hodočasnika i u nazočnosti načelnika Općine Pašman Andre Magića i donačelnika Krešimira Ćosić, don Tomislav Planinić istaknuo je plemenite osobine koje je za života sv. Antun nosio u seb.

Proslavi blagdana sv. Ante i obilježavanju Dana Općine Pašman nazočili su pročelnica Ureda župana Zadarske županije Marina Dujmović-Vuković, načelnik Općine Tkon Goran Mušćet, direktor Turističke zajednice Općine Pašman Albert Bubičić i drugi.

Crkva sv. Ante na Otusu sagrađena je početkom 15. stoljeća kao dio ljetnikovca zadarskog građanina i zaljubljenika u otok Pašman Venturina Pacijeva porijekom iz Cesene. Crkva je u cijelosti sačuvana, a od ostalih objekata ostale su samo ruševine.