Na plaži Jaz podignuta deseta, jubilarna Plava zastava

Na plaži Jaz podignuta deseta, jubilarna Plava zastava

PREKO – Deseti, jubilarni put na plaži Jaz zavijorila se Plava zastava, međunarodno ekološko priznanje. 

Čast da podigne ovogodišnju Plavu zastavu, za što je Turistička zajednica Općine Preko dobila srebrnu plaketu Udruge Lijepa Naša, pripala je Branku Papiću iz Marije Bistrice koji s obitelji od 1978. godine kontinuirano ljetuje u Preku. U otok Ugljan, kaže, zaljubio se slučajno i na prvi pogled, prilikom službenog putovanja u Kali.

– U brodogradilištu Nauta Lamjana s poduzećem u kojemu sam tada radio montirao sam neke dizalice. Poslije sam s obitelji došao na ljetovanje i ostao. Ovdje nas je nekoliko generacija, a danas su sa mnom unuke. I brat je ovdje sagradio kuću tako da su veze s Prekom još jače, kaže gospodin Papić i dodaje da je propješačio i Ugljan i Pašman i za njega nema ljepšeg mjesta od Preka. Sjeća se kako je bilo prvih godina kad je dolazio i odsjedao u nekadašnjem hotelu koji je u međuvremenu srušen.

Uz gospodina Papića, na podizanje Plave zastave došli su i mališani iz skupine Dupini Dječjeg vrtića Lastavica te učenici prvog, trećeg, petog i sedmog razreda OŠ Valentina Klarina koji su spontano svojim tijelima ispisali JAZ.

OŠ Valentina Klarina prvu Zelenu zastavu dobila je 2007. godine i od tada kontinuirano provodi ekološke programe kako bi svake dvije godine obnovila vrijedan ekološki certifikat.