Apsurd: Skuplje do zadarskih otoka nego do Osla i Stockholma

Apsurd: Skuplje do zadarskih otoka nego do Osla i Stockholma

PREKO/ZADAR – Krajem svibnja brodarski prijevoznik Jadrolinija uveo je ljetni red plovidbe, ali i – ljetne cijene karata. Ne treba čuditi kako to da turisti i ne žure previše na neku od otočnih destinacija…

Nije to nikakva novost jer odavno su cijene karata tijekom sezone skuplje nego li izvan, i to za otprilike 20 posto. No, ono što iznenađuje jest koliko zapravo košta odlazak na neki od otoka u zadarskom arhipelagu, posebice ako se radi o udaljenijim otocima, a dolazite s obitelji i prijevoznim sredstvom, piše Narodni list.

Tu razliku u cijeni ponajviše osjete oni koji koriste pomorske veze tijekom sezone, dakle, kod odlaska na odmore na neku od naših otočnih destinacija.

Kad je takva odluka donesena prije nekoliko godina, bilo je pokušaja da se takva promjena najmanje raduje najčešće korisnike trajektnih i brodskih veza, a to su otočani, koji koriste taj prijevoz do najbližih, ali i do najudaljenijih otoka u zadarskom akvatoriju.

Dakle, cjenik sezonskih usluga prijevoza dostupan je na internetskim stranicama prijevoznika, prema kojem je osjetno povećana i cijena trajektne karte do Zadru najbliže otočne destinacije, Preka. Naime, u sezoni cijena karte iznosi 18 kuna, dok se za vozilo plaća 103 kune. Ukoliko tim vozilom putuju primjerice četiri osobe, onda ih vožnja u jednom pravcu košta 175 kuna. Za veća vozila, poput kamp prikolica, kamp kućica i sl., cijena karte iznosi od 160 do 250 kuna.

Za usporedbu kazat ćemo kako je cijena istih u razdoblju od 1. listopada do 29. svibnja 15 za putnike odnosno 86 kuna za vozilo.

Ipak, poskupljenje se ponajviše osjeća na linijama za udaljenije destinacije za primjerice Brbinj, Bršanj, Molat, Sestrunj, Zverinac, Ist, Olib, Silbu i Premudu.

Za navedena mjesta putnička karta za jednu osoba stoji od 22 do 31 kunu, za djecu do 12 godina od 11 do 15.50 kuna, dok će se za manje vozilo morati izdvojiti od 176 do 180 kuna plus prikolica, ukoliko je netko ima, za čiji prijevoz se plaća do 91 kunu.

Nadalje, „prava” cijena je za veća vozila i kamp-prikolice. Tako je primjerice do Sestrunja, Oliba, Premude i ostalih, prijevoz takvim vozilima 318 kuna, s tim da se na Silbu ne može doći većim vozilima i kamp prikolicama.

Stoga se može izvesti vrlo jednostavna računica – ako kamp kućicom putuju dvije odrasle osobe onda ih put do, primjerice, Sestrunja, košta ni manje ni više nego 536 kune. Ako je riječ o troje odraslih i jednom djetetu, onda ih taj put na otok košta 569 kuna u jednom smjeru, dakle oko 75 eura.

Usto treba dodati i mogućnost da ti isti turisti dolaze autocestom prema Zadru, pa je pretpostavka da su i prije nego su se ukrcali u trajekt već su platili iznos cestarine od 109 kuna. Sveukupno to je iznos tek za putovanje u jednom smjeru, dok će povratak iz neke otočne destinacije biti dvostruko skuplji, uz već plaćeni smještaj u nekom od privatnih apartmana. Ne treba, dakle, biti pretjerano dobar matematičar da bi se dobila računica.

Letovi avionom

S druge strane, kad pogledate, primjerice, cijene avionskih karata iz Zadra prema onim destinacijama prema kojima vozi niskotarifna kompanija Ryanair, onda vidite jedan apsurd. Dakle, ova avio kompanija ima ponudu letova za destinacije kao što su Oslo, Pariz, Marseille, Stockholm, Frankfurt i niz drugih po vrlo povoljnim cijenama i tu u srpanjskim terminima.

Tako se trenutno nudi karta za Pariz iz Zadra za putovanje u srpnju za 24,99 eura, dok je za Marseille u istom mjesecu 22.99 eura.

Nadalje, tu je i linija za Oslo za koju je karta u istom razdoblju 22,99 eura, a vrlo je povoljna i ona za Stockholm, inače jednu od najskupljih destinacija na ovim letovima. Sad je cijena avionske karte 24,99 eura.

Ako uzmemo jednu destinaciju, primjerice Oslo, onda bi cijena povratne karte zajedno s tarifama bilo oko 100 eura, a to je puno manje nego li je ukupan trošak odlaska i dolaska s nekog od otoka.

Dakle, i na ovom je primjeru jasno kako putovanje do otočnih destinacija definitivno nije „sport” za svakog, odnosno da se pritom ne treba čuditi kako to da turisti i ne žure previše na neku od otočnih destinacija, bez obzira na sva nastojanja da se revitalizira život na istima.

TRAJEKT

Zadar – Preko 1 osoba i 1 vozilo – 122 kune

Zadar – Sestrunj 1 osoba i 1 vozilo – 198 kuna

ZRAKOPLOV

Zadar – Oslo 1 osoba – 22,99 eura – 175 kuna

Zadar – Stockholm 1 osoba – 24,99 eura – 190 kn

Udaljenost:

Zadar – Preko = 8 km

Zadar – Sestrunj = 24 km

Zadar – Oslo = 2100 km

Zadar – Stockholm = 2200 km

Cijena po kilometru

Zadar – Preko = 15,25 kn/km

Zadar – Sestrunj = 8,25 kn/km

Zadar – Oslo = 0,083 kn/km

Zadar – Stockholm = 0,083