Jadrolinija kupila Doru pa je poslala na remont

Jadrolinija kupila Doru pa je poslala na remont

PREKO – U flotu nacionalnog putničkog brodara i službeno je uplovio 49. brod, a riječ je o brzom brodu “Dora” koji je “Jadrolinija” otkupila od pulske tvrtke “Commodore Travel” za 4,62 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, riječ je o brodu koji je državna kompanija prije nešto više od dva mjeseca unajmila od dosadašnjeg vlasnika radi održavanja putničke linije između zadarskog Poluotoka i Preka na Ugljanu nakon što su trajektne pruge premještene u luku Gaženica. “Dora” se trenutačno nalazi na redovitom remontu radi obnavljanja dijela plovidbenih svjedodžbi, pa na tri nautičke milje dugoj liniji plovi “Jadrolinijin” brod “Lara” koji može ukrcati gotovo 100 putnika manje od glavnog plovila na toj pruzi.

Formalna transakcija obavljena je između riječke tvrtke i liberijske kompanije “Commodore Cruises International”, službenog vlasnika “Dore”, koji je, potpuno očekivano, bio jedini natjecatelj na pripadajućem natječaju koji, sukladno zakonskim propisima, nije ni objavljen već se krenulo u izravan pregovarački postupak.

Prinova u “Jadrolinijinoj” floti izgrađena je 1989. godine u brodogradilištu “Marinteknik Verkstads” u švedskom Oregrundu pod imenom “Iris”.

Aluminijski brzi brod koji može ukrcati 320 putnika u rujnu 2000. godine kupio je “Commodore Travel” i preimenovao ga u “Doru” koja je godinama prevozila turiste iz Istre prema talijanskim lukama na sjevernom Jadranu.

Brod je dug 41,9 metara, širok je 7,6 metara, a pokreće ga stroj “Mercedes MTU”, snage 2300 kilovata, koji omogućava razvijanje brzine od 28 čvorova.