Galešnjak će ugostiti regatu Otok ljubavi

Galešnjak će ugostiti regatu Otok ljubavi

PAŠMAN/PREKO – Drveni brodovi na latinsko idro i brodovi sa trevom, zaplovit će na regati „Otok ljubavi – Galešnjak” u nedjelju 21.06.2015. s početkom u 15,00 sati oko Galešnjaka, otočića srcolikog oblika, a u organizaciji Udruge „Štrop” iz Pašmana.

Ljepota mora i podmorja, morskih sirena i neobičnih morskih stvorenja, oduvijek su bili privlačna tema mnogim književnicima i pjesnicima, ali i ribarima koji su ovisili o moru i njegovim čudima.

Ovdje čovjek oduvijek živi u skladu s morem i s brodovima, vezan nevidljivim nitima uz ove otoke i sure stijene. Draž mirnih uvala i zavala, sve više postaju utočište mnogobrojnim gostima, željnim mira i tišine, mirisa borova i cvrkuta ptica.

Galešnjak je 2008. godine „otkrio” internetski pretraživač Google Earth-a, a TV postaja CNN objavila prilog o njemu kao jednom od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena. Google Earth je priču o Galešnjaku objavio točno 2002. godine nakon objave glasovite „Napoleonove karte Dalmacije” na kojoj su njegovi kartografi vrlo jasno nacrtali današnji Galešnjak kao srcoliki otočić. Otočić Galešnjak, zanimljiv je zbog svog srcolikog oblika i poželjan za turističku promociju prirodnih ljepota Hrvatske.

Zanimljiv program kojeg je pripremila Udruga “Štrop” i koji će se odvijati 20. i 21.06.2015., ima sportski, zabavni i edukativni karakter. Program obuhvaća i čišćenje obale i podmorja na otočiću Galešnjaku, prezentaciju izrade tradicijskih alata, armanje jednog jedriličarskog broda, izbor najljepšeg broda, i kao završni događaj – regatu Latinsko idro oko samog Galešnjaka.

“Uz mnoga iznenađenja koja smo za vas pripremili, ugodna za oko i za dušu svakog gosta, ali i za oko kamere i fotoaparata, očekujemo Vas da nam se pridružite i da zajedno pošaljemo jednu predivnu priču u svijet!”, poručuju organizatori.

Sve aktivnosti Udruge možete pogledati na njihovoj Facebook stranici

Regata “Otok ljubavi – Galešnjak” se održava pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

GALEŠNJAK…

…je smješten u Pašmanskom kanalu između mjesta Mrljane na otoku Pašmanu i mjesta Turanj na kopnu. Površina otočića je 0,132 četvorna kilometra, a dužina obalnog pojasa mu je 1545 metara s najvišim vrhom na 36 m nadmorske visine. Medijskim predstavljanjem otočića Galešnjaka promovirana je i ideja da se „Hrvatski otok ljubavi” poveže s tri srcolika otočića u raznim dijelovima svijeta u „Svjetski arhipelag ljubavi”.

Potporu Galešnjaku i promociji prirodnih ljepota hrvatske obale dalo je Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te Hrvatska turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište „Dom na žalu”.