Filmski vikend na Ugljanu, malom europskom biseru

Filmski vikend na Ugljanu, malom europskom biseru

UGLJAN – Nakon Italije, Danske, Austrije, Švedske, Malte, Izraela, Cipra, Hrvatska je ugostila popularni program Europske filmske akademije „Nedjelja na selu“.

Član Europske filmske akademije Sergej Stanojkovski, direktor Avvantura film festivala Zadar, od 5. do 8. lipnja bio je domaćin europskim filmašima na otoku Ugljanu.

– Mladi autori susreli su se s iskusnim članovima Europske filmske akademije kako bi izmijenili iskustva, predstavili svoje radove, buduće projekte, razgovarali o načinu financiranja filmskih projekata u matičnim državama, raznim tehničkim pitanjima, o tome kako koji od njih priča priču i putuje kroz sedmu umjetnost, rekao je Stanojkovski, uz kojega su kao predavači sudjelovali scenarist i redatelj Ognjen Sviličić te članovi EFA-e Christophe Leparc, Helena Danielsson i predstavnica EFA programa Nicola Joetze iz Berlina.

Na seminaru, koji je održan u Stocco ljetnikovcu  iz 17. stoljeća, bili su mladi filmaši iz 11 europskih zemalja: redatelj Alexander Nanau (Rumunjska/Njemačka), skladateljica Anita Andreis (Hrvatska), redatelj, pisac i montažer Carlos Marques Marcet (Španjolska), redateljica Ester Amrani (Izrael), fotograf, pisac i redatelj Germinal Roaux (Švicarska), redatelj Guy Lihtenstein (Izrael/Austrija), producent Ivan Kelava (Hrvatska), pisac i redatelj Mark Noonan (Irska), producentica Marta Lewandowska (Poljska), redateljica Sonja Prosenc (Slovenija), producentica i scenaristica Wanya Rainova (Bugarska i, redatelj Victor Lindgren (Švedska).
 
 
Stanojkovski ističe kako program„Nedjelja na selu“ briše granice među državama, potiče umrežavanje ljudi i projekata, znanja i iskustava, a otok Ugljan u  filmskom je vikendu bio mali europski  biser čije će ljepote možda privući nekoga od ovih mladih europskih autora u nekom novom, zajedničkom projektu…Polaznici “Nedjelje na selu“ imali su priliku vidjeti i neke druge potencijalne filmske lokacije zadarskog područja, poput Kraljevskih vinograda na Punta skali, koji će se i ovoga ljeta, u sklopu Avvantura festivala, pretvoriti u kino pod zvijezdama.

Partneri „Nedjelje na selu“ bili su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), TZ mjesta Ugljan, TZ Grada Zadra i Zadarska županija.