Plaži Jaz Plava zastava i srebrna plaketa

Plaži Jaz Plava zastava i srebrna plaketa

PREKO – U organizaciji Udruge Lijepa Naša, u Turističkom naselju Zaton u petak je održana središnja državna svečanost dodjele međunarodne Plave zastave. Podsjetivši na kriterije koji moraju zadovoljiti nominirane plaže i marine, Ante Kutle, predsjednike Lijepe Naše, istaknuo je kako bi zadane uvjete trebala zadovoljiti svaka plaža.
– To je ekološki minimum koji bi trebao ući u naše zakone i propise. Uz Cipar i Maltu, Hrvatska ima najčišće more u Europi. Naravno, ako gledamo sa sanitarne strane i s tim možemo biti prezadovoljni. Međutim, to nije dovoljno. Da bi neka plaža osvojila i zaslužila Plavu zastavu, mora zadovoljiti i druge standarde. Osobito je važno da se vodi briga o invalidnim osobama, parkiralištima, sunčalištima, sanitarnim objektima, informativnim punktovima s redovito ažuriranim obavijestima o, primjerice, kakvoći mora, objasnio je Kutle.
Ove godine Plavu zastavu osvojilo je 99 plaža i 20 marina, od čega ih je najviše u Istri – 45, a najmanje u Lici – tri. Komentirajući broj osvojenih zastava, Kutle je naveo kako Istra i Kvarner zajedno imaju gotovo 80 zastava za plaže, a sve ispod Novog Vinodolskog može se nabrojati na prste jedne ruke.
– Pitam se zar pamet prestaje kod Novog Vinodolskog, jer kako objasniti da pet južnih županija zajedno ima samo 30-ak zastava. Trebamo raščistiti u našim glavama da je to malo, minimalno ulaganje zanemariva cijena u odnosu na ono što se dobiva, kazao je Kutle.

Ovogodišnji laureati u Zadarskoj županij su Plaža Bluesun hotela Alan u Starigradu, plaža Turističkog naselja Zaton, plaža Borik u Zadru, plaža „Kolovare u Zadru, plaža Jaz u Preku, plaža Dražica u Biogradu i Olive Island Marina u Sutomišćici.

Plaža Jaz dobila je i posebno priznanje, srebrnu plaketu za deset godina osvajanja Plave zastave. Prema riječima Ante Brižića, direktora TZO Preko, dokaz je to kontinuiranog ulaganja u kvalitetu usluga i brige za okoliš koji nas okružuje.
 

– Općina Preko pionir je u projektu Plave zastave. Osim plaže Jaz, i OŠ Valentina Klarina već nekoliko godina ima Zelenu zastavu, a od lani Plava zastava vijori se i u marini u Sutomišćici. Plava zastava na plaži Jaz i Zelena u OŠ Valentina Klarina podići će se 10. lipnja, najavio je Brižić.