Otočni sabor: Borba za mali ribolov nije završila!

Otočni sabor: Borba za mali ribolov nije završila!

PREKO/ZADAR – U prošloj godini nismo se mogli uvjeriti da se u donošenju zakona i pravilnika poštivala i uvažavala specifičnost i način življenja na otocima. Zbog toga je većina  aktivnosti Otočnog sabora  bila usredotočena na borbu za očuvanje tradicijskog malog ribolova, izmjene  Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave  prema stupnju razvijenosti, borbi za izmjenom i poništenjem Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu. Najveća „borba“ ipak se vodila oko statusa malog ribolova. Uspjeli smo, uz suradnju s Ministarstvom poljoprivrede, izmijeniti Zakon o morskom ribarstvu i  donijeti novi Pravilnik o malom ribolovu. Nismo zadovoljni i  nećemo biti dok ga ne zaštitimo kao tradicijski način ribolova –  rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, podnoseći izvješće o radu udruge u 2014. godini na redovitoj godišnjoj Skupštini koja se u petak održala u IMPACT centru u Zadru.

Osvrnuo se i na problem u povlaštenom pomorskom prijevozu te naglasio  kako je Otočni sabor protiv diskriminacije i ograničavanja putovanja po povlaštenoj cijeni putnih karata za otočane koji se zasniva na primjeni Pravilnika o uvjetima i načinu njegova ostvarivanja.

– Nama je more cesta, a trajekt tramvaj koji i sami već plaćamo ne samo skupljim životom na otoku, nego i jednakopravnim PDV-om, porezima, trošarinama i svim drugim zakonima propisanim fiskalnim i parafiskalnim nametima. Ograničavati prijevoz otočana na kopno nije ništa nego pokušaj pretvaranja kopnu bližih otoka u pučinske otoke. Otočanima ne treba olakšati život, treba im jednakost  u prilikama i mogućnostima da svoj život na otoku razvijaju kao i oni koji žive na kopnu.  Život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje suvremeni čovjek ima – zaključio je Barić te podsjetio kako je Otočni sabor od prošle godine član ESIN-a, europske federacije malih otoka.

Govoreći o mogućnostima i dobrim rješenjima koja  su potvrđena u onim članicama Europske unije koje također imaju otoke i koje su riješile problem odlaska stanovništva i depopulacije, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula rekao je kako svi podaci govore o tome da je prosječni društveni dohodak oko 79 posto od onoga što se ostvaruje na kopnu. 

– Hrvatski su otoci specifični bez obzira na to koja je politička kombinacija na vlasti. Ja ću prije svega slušati ljude koji žive na otocima. Ovom prigodom želim i najaviti dolazak jedne delegacije Europskog parlamenta koju sam suosnovao potkraj lipnja na zadarske otoke. Nastojat ću s povjerenicima dogovoriti jednu vrstu izmjene propisa kako bi barem neke probleme riješili – izjavio je novinarima prije početka skupštine europarlamentarac  Picula. 

Najavljujući aktivnosti u tekućoj godini, prvi čovjek Otočnog sabora rekao je kako borba za zaštitu tradicijskog ribolova nije završila.

– Nastojat ćemo  da se otočne i kopnene jedinice lokalne samouprave koje u svom sastavu imaju otoke upoznaju s međunarodnim aktivnostima Otočnog sabora kako bi zajednički ostvarili želju za formiranjem samostalnog hrvatskog klastera u energetskoj samoodrživosti otoka. Plan je i osnaživanje poljoprivrednih zadruga kako bi se povećala zapošljivost, osobito mladih. A posebna nam je želja da našem najstarijem članu, 100-godišnjem Anti Dragiću objavimo knjigu „Život na otoku – gospodarski život na zadarskim otocima između dva svjetska rata“, naglasio je Barić.