Kornati na korak do prestižnog certifikata

Kornati na korak do prestižnog certifikata

PREKO/ZADAR – Nacionalni park Kornati ovih je dana posjetila nezavisna revizorica koja će svojim zapažanjima pomoći odboru Europarc Federacije u odluci hoće li ovo morsko zaštićeno područje, nakon parkova prirode Lonjsko polje i Medvednica, biti treći hrvatski park s prestižnim Europskim certifikatom za održivi turizam.

Revizorica Marja van Loef će poslije tri dana upoznavanja s ljepotama ovog parka te razgovorima s lokalnim stanovništvom, članovim Foruma parka, razgovarati s odborom Europarca.

„Kornatsko otočje pravi je jadranski biser u kojem su lokalno stanovništvo i posjetitelji u skladnom odnosu s prirodom”, kazala je van Loef obilazeći park. „Naravno, pred dionicima je puno izazova na putu k održivom razvoju zajednice. Po onome što sam vidjela i čula mogu zaključiti da su svi dionici uključeni u rad s parkom vrlo motivirani za suradnju s ostalim članovima Foruma ali i u partnerstvu s mnogim drugim dionicima u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je očuvanje kornatske vrijednosti kako bismo svi u njima mogli uživati”.

NP Kornati su u proces nominacije za ovaj certifikat ušli kroz poticaj WWF-a, koji je putem projekta „Parkovi Dinarskog luka” već pomogao pet parkova iz regije da dobe spomenuti certifikat. Da bi predali nominaciju, u NP Kornati su osnovali Forum za turizam svih dionika te napravili akcijski plan i strategiju turizma za razdoblje od narednih pet godina. Svoju nominaciju predali su krajem veljače, a rezultat posjeta procjeniteljice bit će znan potkraj godine.

 „Naša zaštićena područja su neopisiva mjesta s prekrasnom biološkom raznolikosti. To je i prilika za kvalitetan i održiv razvoj turizma. Drago mi je što su to prepoznali i članovi Foruma za turizam u NP Kornati! Dobivanje certifikata odlična je promocija: parkovi se povezuju, poslovni partneri se povezuju, a Kornati se pridružuju najvećoj mreži od više od 120 europskih parkova koji rade na održivom turizmu i tako čine jedinstveno tržište koje nam se na ovaj način otvara”, istaknula je Andrea Štefan iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

NP Kornati će se dobivanjem ovog certifikata upisati na mapu svjetski poznatih parkova kao što su parkovi Provanse ili Velike Britanije. Marko Turčinov. v.d. ravnatelja JU NP Kornati ističe da su suradnja među dionicima parka, zajednička priprema i provedba zadanih aktivnosti preduvjeti za održivo upravljanje ovim zaštićenim područjem.

„Pred nama je puno posla, no vjerujemo da se zajedno može više i bolje. Zbog svoje ljepote Kornati su odavna stavljeni na popis hrvatske nacionalne baštine, a dobivanjem Certifikata i provedbom zajedničkih aktivnosti unutar Strategije razvoja održivog turizma, zauzet ćemo zasluženo mjesto na mapi europskih parkova”, zaključuje Turčinov.

Glavni cilj certifikata za održivi turizam je povećati kvalitetu usluga u turizmu s ciljem zaštite prirode u parku. Održivi turizam zadovoljava potrebe sadašnjih turista i domaćina a štiti i poboljšava prilike za budućnost. To je način upravljanja svim resursima tako da su ekonomske, socijalne i estetske potrebe turista zadovoljene, a istovremeno zadržan kulturni identitet, bitni ekološki procesi i biološka raznolikost.

Turizam je jedan od glavnih ekonomskih pokretača, a dobivanje certifikata za održivi turizam nezamislivo je bez partnerstva i dobre suradnje sa svim korisnicima parka, što se upravo ovih dana provjerava.