Miomir Kliman novi je stari pobjednik 3. dana maslinovog ulja Ugljana

Miomir Kliman novi je stari pobjednik 3. dana maslinovog ulja Ugljana

UGLJAN – Miomir Kliman, drugu godinu zaredom, pobjednik je 3. dana maslinovog ulja Ugljana! Odlučio je tako stručni žiri u kojemu su bili članovi zadarske Udruge Olea. Prema ocjeni publike, koja je mogla kušati 12  otočnih ulja, pobjednik je mladi Frane Bojmić iz Tkona.

– Godina je bila više nego slaba, ulja je jako malo i loše je kvalitete. Nažalost, to se odrazilo i na prijavu ulja za stručno ocjenjivanje. Žao nam je što žiri nije ocjenjivao i ulje Frane Bojmića, ali nadamo se da će mu nagrada publike biti poticaj da dogodine prijavi ulje za stručnu analizu, kaže Mladenka Mašina, upraviteljica PZ Drobnica iz Preka i članica žirija. 

Unatoč slabijem odazivu, dodaje Mašina, smotra otočnih ulja prilika je za domaće uljare i maslinare da pred publikom i stručnim sudom „testiraju“ svoja ulja i zato ovakve događaje trebaju poticati svi, od jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica do proizvođača.

U sklopu manifestacije Udruga Olea održala je obuku za deset budućih kušača ulja koji su uz stručno vodstvo mjerili kakvoću ekstra djevičanskog, djevičanskog i lampante ulja. Bila je to prilika i da se na stručnim predavanjima, koja su održali Marijana Matek Sarić, Mladen Lucin i Ivica Kostović, dozna više o gnojidbi maslina i kvaliteti maslinova ulja, ali i progovori o trenutačnom stanju u maslinicima koje nije ohrabrujuće budući da su stabla tijekom zime izgubila puno lišća, a to će se zasigurno odraziti i na kvalitetu ploda.

Kao popratni program održao se Sajam otočnih proizvoda na kojemu su izlagali Marijana Božić i  Rozalinda Banić s Pašmana te Meri Kombura, Valentin Bakota i Udruga Toka s otoka Ugljana.

Dane maslinovog ulja organizirala je Turistička zajednica mjesta Ugljana, uz potporu Općine Preko i udruga Điran, Idro i Aria.