Peti rođendan Doma za starije i nemoćne u Preku

Peti rođendan Doma za starije i nemoćne u Preku

PREKO – Za 21 korisnika Dom za starije i nemoćne osobe u Preku nije tek socijalna ustanova koja skrbi o najosjetljivijem razdoblju njihova života. On je njihov dom u pravom smislu te riječi, a djelatnici koji im olakšavaju život više od prijatelja.

Jedina ustanova takve vrste na otoku Ugljanu, podružnica zadarskog Doma za starije i nemoćne osobe, proslavila je 29. travnja petu godišnjicu postojanja prigodnim programom i domjenkom, izložbom rukotvorina nastalih na kreativnim radionicama i blagoslovom kapelice koju je prema želji Milana Manole izradio priješki kipar Anselmo Dorkin.

Govoreći o proteklih pet godina rada, Grgo Šoša, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, podsjetio je na odličnu suradnju korisnika i djelatnika s lokalnom zajednicom, različitim KUD-ovima s Pašmana i Ugljana, POU Dom na žalu, školama i vrtićima, molitvenim zajednicama, župnicima, časnim sestrama, općinama i brojnim udrugama.

– Podružnica u Preku prekrasan je primjer malog doma, primjer života u i s lokalnom zajednicom, kao i primjer gotovo obiteljske skrbi o našim korisnicima. Dosad je u našoj ustanovi boravilo 50 osoba, imamo 21 korisnika, što je ujedno i kapacitet ustanove, a od otvorenja 2010. godine s nama živi pet korisnica. Mjesta u podružnici uvijek su popunjena, na listi čekanja trenutačno je 70-ak zahtjeva. Iza nas su već tri izložbe radova naših vrijednih korisnika i osoblja, a za ovu prigodu pripremili smo i četvrtu, kazao je ravnatelj Šoša, nakon čega je priješki župnik don Zvonimir Ćorić blagoslovio kapelicu Majke Božje i zahvalio uime svih župljana na vrijednoj donaciji.

Milan Manola, koji se prije 85-godina rodio u Preku, kako nam je ispričala Jelena Milin, socijalna radnica u Domu za starije i nemoćne osobe u Zadru, danas živi u Opatiji. Kao 9-godišnji dječak zavjetovao se da će u svome rodnome mjestu podići kapelicu Majke Božje i ta mu se želja sada ispunila. Zbog zdravstvenih razloga nije stigao na blagoslov, ali najavio je dolazak u svibnju. Ipak, na svečanosti je bio nećak Josip s obitelji koji je donirao cvijeće za uređenje okoliša oko kapelice, a gospodin Milan Manola financijski je pomogao djelatnicima doma i u pripremi domjenka.

Priješki umjetnik Anselmo Dorkin kapelicu od bračkog kamena i betona izrađivao je gotovo tri mjeseca.