Piknik “Povratak prirodi”: Volonteri uredili maslinik i posadili buhač

Piknik “Povratak prirodi”: Volonteri uredili maslinik i posadili buhač

PREKO – U organizaciji Udruge TIM i Poljoprivredne zadruge Drobnica, u subotu su održani ekološka akcija i piknik “Povratak prirodi”.

PZ Drobnica obnovila je stari maslinik na predjelu Komorok  koji je dobila na korištenje od Župe Preko na 30 godina. U masliniku je obnovljeno 170 starih stabala drobnice i posađeno 200 novih, sve domaćih, autohtonih sorti. Kako nam je pojasnila Mladenka Mašina, upraviteljica zadruge, budući da je riječ o maslinama koje nisu tretirane nikakvim zaštitnim sredstvima ni gnojivima, a u cilju zaštite autohtonih sorti i otočnog krajolika, maslinik se uređuje po pravilima ekološkog uzgoja. Godine 2010. maslinovo ulje dobiveno od maslina na Komoroku osvojilo je dvije zlatne medalje.

U kamenjaru u masliniku posađeno je i 20-ak vrsta ljekovitih i aromatičnih biljaka, a volonteri koji su sudjelovali u subotnjoj akciji posadili su 30 sadnica buhača, smokvu, obrezali masline te očistili nasade od nabujalog korova.

Akcija “Povratak prirodi” održao se u sklopu Županijskih dana Zadarske županije, a pomogli su je Kali tuna i preški restoran Ko’ mene.