Privatni iznajmljivači Ugljana i Pašmana na edukativnoj radionici

Privatni iznajmljivači Ugljana i Pašmana na edukativnoj radionici

KALI/PREKO – Kako primiti gosta i pripremiti objekt za iznajmljivanje, kako atraktivno servirati i poslužiti doručak, kako povećati energetsku učinkovitost objekta i smanjiti režijske troškove, kako se kvalitetno prezentirati na vlastitim web-stranicama, što je Internet marketing i on-line promidžba smještajnih kapaciteta, koje su odlike dobrog domaćina… Na ta i još mnoga druga pitanja pokušala je dati odgovor prva županijska edukativna radionica za iznajmljivače privatnog smještaja otoka Ugljana i Pašmana organizirana u četvrtak, 16. travnja u Kalima.

– Budući da samo prošle godine, u suradnji s Institutom za turizam, započeli s projektom izrade Strategije razvoja turizma u Kalima, željeli smo potaknuti suradnju između javnog i privatnog sektora, otvoriti teme koje bi iznajmljivačima u budućnosti pomogle u radu, a sve kako bi se podigla kvaliteta usluge i ponude. Naše želje poklopile se s projektom označavanja kvalitete, tzv. labellinga, koji je pokrenula županijska turistička zajednica, i tako je naše mjesto prvo otvorilo vrata novom pristupu u razvoju obiteljskog smještaja, kazala je  Ina Kolega, direktorica TZ Kali, na čijem području trenutačno djeluju 72 iznajmljivača koji su svojoj ponudi u većini imaju apartmane s registriranih 532 postelje.

Kako bi iznajmljivačima, a na radionici ih se s oba otoka okupilo više od stotinu, prenijeli primjere dobre prakse iz drugih sredina i županija, na pitanja su odgovarali stručnjaci iz različitih područja  koja su blisko povezana s turističkom djelatnošću. Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma i smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, dugogodišnji turistički djelatnik u Primorsko-goranskoj županiji, predstavio je program TZ Kvarnera „Kvarner family“ na osnovi kojega je TZ Zadarske županije krenula u projekt označavanja kvalitete obiteljskog smještaja.

– Važno je naglasiti da je ovo prva radionica, da je odabrano mjesto u kojemu turizam nije primarna djelatnost, ali koje želi spojiti tradiciju ribarstva s novom gospodarskom granom i ponuditi tržištu posve nov proizvod. „Kvarner family“ kao krovni brend, klub kvalitete, sa svojim podbrandovima koji komuniciraju  s posebnim ciljnim skupinama, a to su, primjerice, ljudi koji pješače, voze bicikle, surfaju ili imaju kućne ljubimce, dobar je primjer kako u budućnosti treba razvijati obiteljski smještaj u zadarskoj regiji, i to u suradnji županijske i lokalnih turističkih zajednica, HGK i Sekcije obiteljskog turizma, objasnio je Pinezić i dodao da obiteljski turizam Zadarske županije ima strmu uzlaznu putanju, vrlo je vidljiv, a što se kapaciteta tiče, trenutačno je na četvrtome mjestu u Hrvatskoj. Prema njegovu mišljenju, zbog velikog interesa lokalnog stanovništva i dobrog profiliranja zadarske regije,  obiteljski turizam mora se repozicionirati kako ne bi bio alternativa ili rezerva, nego poseban izbor za one ljude koji žele osjetiti domaću atmosferu i lokalni način života ovoga kraja.

U gotovo četverosatnom razgovoru, organizatori radionice i privatni iznajmljivači dotaknuli su se brojnih tema, poput suradnje s policijom, jer su primijećene organizirane skupine lopova koje se na nekim područjima prijavljuju kao turisti, formiranje cjenika, dozvola za rad, plaćanja obveza, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a najviše ih je zanimala on-line prezentacija, odnosno koliko je važna i presudna fotografija kojom će se predstaviti javnosti te dizajn web-stranica.