Tkon: Nova trajektna luka otvorit će i nova radna mjesta

Tkon: Nova trajektna luka otvorit će i nova radna mjesta

TKON/PREKO – Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Marinko Slavić potpisali su u Tkonu sporazum o financiranju gradnje prve faze trajektne luke u Tkonu na otoku Pašmanu. Tako je projekt koji je kao ideja zaživio još 2001. napokon dobio barem financijske obrise, a prvi radovi trebali bi početi u rujnu, nakon završetka turističke sezone.

– Projektantska vrijednost luke procijenjena je na 40 milijuna kuna, gradnja bi trebala trajati tri do četiri godine, a Županijska lučka uprava Zadar uskoro će raspisati natječaj za izvođača radova, kaže Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon.

Prema riječima Marinka Slavića, ravnatelja Županijske lučke uprave, koja je ujedno i nositelj investicije, do kraja 2016. bit će sagrađeno novo pristanište, 50 metara dugačak gat sa dva navoza, luka će biti produbljena za dodatna četiri metra, što će omogućiti pristajanje velikih trajekata, te parkiralište za stotinu automobila. Nova luka gradit će se po uzoru na trajektno pristanište u Preku, za koje je Slavić kazao da je jedno od najboljih takve vrste na našim otocima. U drugoj fazi gradit će čekalište za luku i spoj na državnu cestu do luke koja će se proširiti za oko 40 centimetara, što će financirati Hrvatske ceste. U toj fazi, kako je pojasnio Mušćet, postavit će se i nova javna rasvjeta te urediti prostor za male trgovine, ugostiteljske objekte i kioske.

– Bitno je naglasiti da će dovršetkom ovog kapitalnog projekta otoka Pašmana biti otvorena mnoga radna mjesta, a obogatit će se i sadržaji na plaži Vruljica koja je u blizini buduće trajektne luke, napomenuo je.

Ravnatelj Sladić kazao je kako vjeruje da će projektantska cijena radova na javnom natječaju pasti i do 30 posto tako da bi cijeli posao u konačnici mogao stajati do 30 milijuna kuna, a ministar Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako će gradnja tkonske luke, koja je prema godišnjem putničkom prometu na sedmome mjestu, sigurno doprinijeti povećanju broja putnika, ali i sigurnosti prometa u ovom dijelu Jadrana. Omogućit će to, dodao je, i Jadroliniji osjetno manje troškove jer će moći pristajati s većim brodovima.

Potpisanim sporazumom osigurana su sredstva za prvu fazu gradnje u iznosu od 7 milijuna kuna, od čega će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u 2015. godini izdvojiti tri milijuna, dok će četiri milijuna kuna osigurati Županijska lučka uprava Zadar. Govoreći o projektima županijskih lučkih uprava, ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako Ministarstvo pomorstva u ovoj godini sudjeluje sa 23 milijuna kuna u različitim projektima od Istre do Dubrovnika.