Općina Preko druga najstarija općina u Zadarskoj županiji

Općina Preko druga najstarija općina u Zadarskoj županiji

PREKO – Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na području Općine Preko živi 3805 stanovnika (53 posto muškaraca i 47 posto žena), a od toga starijih osoba od 65 i više godina 1143 (538 muškaraca i 605 žena), što čini udio od 30 posto starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu.

Prema tom udjelu, Općina Preko nalazi se odmah iza Općine Sali, najstarije općine u Zadarskoj županiji. Prema spolu, više je žena u dobi od 65 i više godina i čine udio od 33,5 posto u ukupnom broju žena, a muškarci čine udio od 26,9 posto u ukupnom broju muškaraca. Prosječna starost stanovnika u Općini Preko je 50,4 godine (u Zadarskoj županiji 41,9 godina).

Dio je to uvodnog dijela predavanja koje je u srijedu poslijepodne u POU Doma na žalu održala Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva, a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije i Općine Preko.

Prema riječima dr. Petrić, najučestalije bolesti/stanja starijih ljudi su hipertenzija, šećerna bolest, debljina, cerebrovaskularna bolest, kardiovaskularna bolest, novotvorine (karcinom dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika, prostate), osteoporoza / prijelomi, inkontinencija, duševni poremećaji i respiratorne bolesti (gripa i pneumonija), a kao najvažnije upute za aktivno zdravo produktivno starenje dr. Petrić, među ostalim, ističe stalnu tjelesnu aktivnost od mladosti do duboke starosti koja uključuje svakodnevne vježbe disanja i vježbe mišića dna zdjelice zbog sprečavanja nevoljnog mokrenja,  stalnu psihičku aktivnost – doživotno učenje i stjecanje novih vještina i znanja, pravilnu prehranu za starije koja je restrikcijska po kalorijskoj vrijednosti za starije od 65 godina (nikako veći unos od 1500 kalorija s obzirom na smanjenje bazalnog metabolizma u starijih osoba), redovito uzimanje povrća i voća, ribe, bijelog mesa bez kožice, smanjeni unos bijelog brašna, bijelog šećera, bijele riže, soli i  masti te unos do dvije litre dnevno nezaslađene tekućine, najbolje čiste vode. Hranu je poželjno pripremati u pravilu lešo i bez zaprške, izbjegavati pohanu i prženu hranu te uzimati dnevno samo jedan dcl crnog vina uz obrok. Sprečavati debljinu, ali i pothranjenost, bitno je nepušenje i neovisnost o lijekovima, alkoholu, opijatima, crnoj kavi i drugim sredstvima ovisnosti, stalna radna aktivnost i nakon umirovljenja, optimistično življenje, ne kriviti druge za vlastite neuspjehe, širenje optimizma za obitelj, za mlade i za starije oko sebe, okoliš življenja te za posao koji se obavlja.

– Važna je seksualna aktivnost kao sastavnica ljubavi koja ne poznaje dobnu granicu,  izbjegavanje osamljenosti i depresije, razvijanje komunikacije, vježbanje prilagodbe na stresne događaje, osobna i okolišna higijena, neprihvaćanje predrasuda i neznanja o starenju i starosti kao bolesti, nemoći i ovisnosti o drugima (samo svaka peta starija osoba ovisna je o tuđoj skrbi zbog funkcionalne onesposobljenosti), pridržavanje uputa liječenja i uzimanja lijekova pod nadzorom liječnika, prijenos umijeća, znanja, radnog i životnog iskustva na mlađe i druge starije, navodi dr. Petrić te napominje da starost i bolest nisu sinonimi i da starost treba aktivno doživljavati, a ne pasivno proživljavati!
 
Fotografije Mladenka Mašina