Župan posjetio pogone Ribarske zadruge Omega 3

Župan posjetio pogone Ribarske zadruge Omega 3

PREKO/ZADAR – Zadarski župan Stipe Zrilić u pratnji pročelnika Daniela Segarića, Davora Lonića i Ante Vukašine posjetio je Ribarsku zadrugu Omega 3 iz Kali koja se nalazi u poslovnoj zoni Šopot kod Benkovca. Razlog posjete je bio upoznavanje s radom ove zadruge za preradu sitne plave ribe koja ima 24 zadrugara s 30 ribarskih brodova…

 „Ova zadruga najuspješniji je primjer zadružnog poduzetništava i korištenja sredstava iz predpristupnih fondova EU na našem području“, naglasio je župan prilikom posjete i istaknuo da je ova zadruga zasluženo ove godine predložena za godišnju nagradu Zadarske županije.

 
Objekt za preradu i skladištenje ribe RZ Omega 3 u Poslovnoj zoni Šopot kod Benkovca, ukupne vrijednosti 40,0 mil kuna izgrađen je uz pomoć sredstava IPARDA u iznosu od 10,5 mil. kuna. Velika vrijednost ove investicije očituje se i u zapošljavanju lokalnog stanovništva jer je kroz ovaj poduzetnički pothvat zaposleno 65 ljudi. Isto tako vrijedno je napomenuti da većinu svoje proizvodnje ova zadruga plasira na inozemna tržišta što je dokaz kvalitete i konkurentnosti proizvoda.

U okviru Projekta ECO SEA planirano je da Zadarska županija provede prijelaz jedne reprezentativne ribarske zadruge u organizaciju proizvođača (OP) u ribolovu sitne plave ribe. Upravo je RZ Omega 3 izabrana za osnivanje organizacije proizvođača u ribarstvu i kad završi cijeli proces ona će biti kao takva 1. u Hrvatskoj.

Ciljevi OP su promicanje održivih ribolovnih aktivnosti svojih članova, smanjenje ili izbjegavanje neželjenog ulova, uspostava slijedivosti proizvoda za tržište i davanje doprinosa uklanjanju nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribarstva. „Stoga smo u travnju ove godine sklopili ugovor s zadrugom „Omega 3″ koja bi trebala provesti ovu aktivnost. Kao organizacija proizvođača, Omega 3 će biti konkurentna na tržištu EU, a isto tako će biti u prednosti pri aplikaciji na EU fondove radi dodatnih bodova koje ovim organiziranjem dobiva“, rekao je župan Zrilić.

Nositelj projekta je Veneto Regija, dok su partneri iz Hrvatske (Zadarska županija i Primorsko-goranska županija), Albanije (Ministarstvo zaštite okoliša, šumarstva i vodnog gospodarstva) i Italije (regije: Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo i Apuglia). Trajanje projekta je 36 mjeseci ( 01. listopada 2012. godine do 30. rujna 2015. godine), a vrijednost: 3.757.555,00 EUR (Zadarska županija 281.849,00 EUR).