Zadar i otoci cijelu noć bez struje

Zadar i otoci cijelu noć bez struje

PREKO – Gotovo svi otoci zadarskog arhipelaga i veći dio Zadra sinoć iza 22 sata ostali su bez struje… 

O nestanku struje jutros se pripćenjem oglasio Županijski centar 112. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Jučer, 10. ožujka u 22:15 sati bez električne energije ostali su potrošači većeg dijela Zadra, otoka Ugljana, Dugog otoka, Rava i Pašmana, prigradskih naselja Crno i Gorica te Kruševa. Do nestanka električne energije došlo je zbog kvarova na transformatorima, najvjerojatnije uslijed velike posolice.
Opskrba u Zadru normalizirana je u 01:06 sati, a u ostalim mjestima očekuje se tijekom prijepodneva.”

Konkretnije uzroke nestanka struje otkrio je portal Zadarski.hr. Prema njima, uzrok raspada elektrosustava na širem zadarskom području u noći na srijedu bila je posolica zbog koje je došlo do kvara na velikoj glavnoj trafostanici kod Sirovine u Zadru. Potvrdili su to iz zadarske Elektre čiji su djelatnici čitave noći prali postrojenja od posolice kako bi ih osposobili za funkcioniranje. Sustav se raspao oko 22 sata, a struja je počela dolaziti iza 1 sat. 
 
– Od pola noći prala su se postrojenja u Zadru kako bi se mogla uključiti. Bura je zadnjih dana učinila svoje, nakon toga posolica koja se počela otapati učinila je svoje. Idućih dana morat ćemo prati i vanjska postrojenja koja su kritična, gdje se vidi sol, kako bi održali sustav stabilnim. Osim naprezanja u sustavu i osnovnih sredstava održavanja koji stradavaju u takvim slučajevima, druge štete nisu zabilježene – kazao je dežurni dispečer zadarskog HEP-a za Zadarski.hr.