Paška janjetina dobila oznaku izvornosti

Paška janjetina dobila oznaku izvornosti

PAG/PREKO – Nadaleko poznata i priznata hrvatska delicija, paška janjetina, konačno je zaštićena oznakom izvornosti. Naime, Udruga uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga dobila je ovih dana Rješenje Ministarstva poljoprivrede prema kojem se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Paška janjetina – zaštićena oznaka izvornosti, piše Zadarski list.

Udruga Rogujica je još u lipnju 2013. Ministarstvu dostavila zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Paška janjetina. Dokumentacija je pripremljena u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agronomskim fakultetom iz Zagreba, s time da se na dobivanju izvornosti radi znatno duže, oko osam godina.

U udruzi su istaknuli kako se pašku janjetinu štiti radi gospodarskog, pravnog, potrošačkog, kulturnog, ekološkog i socijalnog aspekta.Ante Čemeljić, tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica pojasnio je kako je paška janjetina tako postala prva janjetina u Hrvatskoj koja je dobila oznaku izvornosti. Ova je zaštita ustvari i najjača, a koristi zaštite izvornosti poznate delicije bit će mnogostruke.

Riječ je o janjadi hrvatske zaštićene izvorne pasmine ovce – paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Na otoku se ovce stoljećima uzgajaju na stari tradicijski način, dakle, cijele godine borave na prirodnim mediteranskim pašnjacima, najčešće ograđenim suhozidom.

Ljekovito bilje njihova je svakodnevna ispaša što mesu daje poseban okus, a tu je i velika izloženost otoka buri što također utječe na ispašu, nadaleko je poznata formula jedinstvene paške janjetine.
 
foto: TZ Kolan-Mandre