Boris Žuža: Misija istinskih umjetnika je istraživanje novih izražajnih formi

Boris Žuža: Misija istinskih umjetnika je istraživanje novih izražajnih formi

PREKO – Malo je koja ljudska djelatnost toliko osobna / osobita kao umjetnost. Svaki ponaosob umjetnik razvio je ili razvija autonomni, osobni, umjetnički jezik, samostalne stvarnosti, bez društveno propisane svrhe, neovisan i društveno-slobodne pozicije, nošen idejom slobode, imaginacije, individualnosti, otkrića, pokusa, pobune, ljepote, istine, pravde… 

Povod ovome osvrtu / razgovoru je izložba u multimedijalnom centru Arsenal, obilježavanje značajnoga jubileja, dvadeset godina umjetničkog djelovanja likovne udruge ART-Forum Zadar od 1995.-2015.

Tolika posjećenost zajedničkoj izložbi, nezabilježena do sada u umjetničkome životu grada, govori više nego išta drugo, govori o gradu Zadru kao gradu umjetnosti, umjetnicima, štovateljima umjetnosti, i šire od grada, bilježi Zadarsku županiju. Sve rečeno, i što će se još reći, napisati… Puno punoljetstvo udruge ART-Forum Zadar više je nego valjan povod za razgovor s predsjednikom udruge, umjetnikom i profesorom Borisom Žužom, dugogodišnjim profesorom likovne kulture u Osnovnoj školi Valentina Klarina u Preku.

Recite nam nešto o počecima udruge ART-Forum Zadar, odakle simbolika naziva?

– Naziv ART-Forum ZADAR osmišljen je u kontekstu središnjeg trga, zadarskog Foruma kao mjesta sastajanja građana, a u našem slučaju okupljanja umjetnika.

Iskorak iz uobičajenih stereotipa?
– Misija istinskih umjetnika je istraživanje novih izražajnih formi te na taj način prevladavanja ustaljenih stereotipa. 
Ideja multikulturalnosti?
– Poznata je činjenica da umjetnost ide ispred vremena u svojim izražajnim formama, sadrži univerzalne vrijednosti koje povezuju sve ljude te stoga sadrži multikulturalne vrijednosti.
Tko radi odabir, kakva je uloga umjetničkog voditelja?
– Kao umjetnički voditelj ART-Foruma te stručno obrazovana osoba uglavnom radim odabir u suradnji s nekolicinom odgovornih sudionika ovisno o kontekstu same izložbe.
Koji je značaj ove izložbe?
– Na ovoj jubilarnoj art-promociji, nazvanoj Ljepota različitosti, a priređenoj u povodu 20 godina djelovanja, sudjeluje 35 umjetnika s više od 50 likovnih djela.
U izlagalačkom pristupu ART-Forum uvijek daje mogućnost izlaganja novim umjetnicima…
– Ta činjenica proizlazi iz biti same umjetnosti koja je već odavno globalni fenomen te se  pridavanje interkulturalnosti izložbama nameće kao logičan izbor.
Vaše viđenje o biti umjetničkog i izlagalačkih aktivnosti?
– U svakom slučaju konstruktivna otvorenost i na likovnom planu je svojevrsno kulturološko obogaćenje s etičkim i estetičkim vrijednostima. Izložbe imaju osnovni smisao da postupno razvijaju i educiraju ljubitelje likovnosti i svekoliku javnost te u tom kontekstu popularizacije kulture i mediji imaju veliku važnost. Bitno je istaknuti da je prostor umjetničkog rijetki prostor slobode i znak osobne kultiviranosti nameće potrebu da mlade osobe oslobode svoju kreativnost, u suprotnome riječ je o duhovnom siromaštvu.
Prostor umjetničkog poput svojevrsne oaze mnogima je pružao mogućnost ostvarenja snova, iako često u suprotnosti s onim što jest i onim što bi moglo biti.
– Istinska umjetnost je na autentičan način uvijek išla ispred vremena dajući poticaje nastajanju novih svjetova.
 
Razgovarao Nikola Šimić Tonin
Fotografija Zadarski list