Ekskluzivno: Dogovoren sastanak ministra i otočkih načelnika

Ekskluzivno: Dogovoren sastanak ministra i otočkih načelnika

PREKO – Napokon je dogovoren je dugoočekivani sastanak ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića s načelnicima općina otoka Ugljana i Pašmana na temu preseljenja trajektnog prometa u luku Gaženica. Kako doznajemo, sastanak će se održati sutra, u četvrtak 05. ožujka 2015. godine u 13 sati, u prostorijama resornog ministarstva u Zagrebu…

Na tome sastanku SDP-ov ministar Hajdaš Dončić trebao bi poslušati stavove otočana koje će predstavljati načelnici Ante Jerolimov (Preko), Duško Vidov (Kali), Andro Magić (Pašman), Goran Mušćet (Tkon) te predstavnik Općine Kukljica pročelnik Josip Burčul. 

Prvi je to službeni sastanak resornog ministra sa izabranim predstavnicima otočana na temu linije Zadar – Preko, jer se na jedinom službenom sastanku koji je dosad održan na tu temu u prostorijama HGK Zadar, na kojem su bili predstavnici otočkih općina, Zadarske županije, Grada Zadra, Lučke uprave, Jadrolinije te Agencije za obalni i linijski pomorski promet nije pojavio nitko iz ministarstva, iako je bio najavljen pomoćnik ministra Igor Butorac.

U javnim nastupima ministar je naglašavao da trajektni promet u Gaženicu želi premjestiti grad Zadar, dok je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta uzvratio da ministar manipulira javnošću, jer zapravo ne zna što će s napraviti s poludovršenom Gaženicom koja je, u prvom redu, bila predviđena za gospodarsku namjenu – kao teretna luka, Ro-Ro terminal i home-port luka za kruzere. Kalmeta je proteklog vikenda u Kukljici mještanima jasno naglasio da grad Zadar nema ništa protiv ostanka linija na Poluotoku, štoviše da im ne smataju niti automobili, već bi u Gaženicu prebacili samo teretni promet.

U međuvremenu je, prošlog tjedna, Agencija za obalni i linijski pomorski promet raspisala natječaj za novu liniju 409 koja bi povezivala Preko i Poluotok. Prema uvjetima natječaja, 8 povratnih linija prometovalo bi van sezone, 9 u predsezoni i postsezoni, a na vrhuncu sezone Poluotok i Preko povezivalo bi 10 brodskih linija.