Kali Tuna prodana Japancima

Kali Tuna prodana Japancima

PREKO –  Kali tuna, prva i najveća hrvatska tvrtka za uzgoj tuna, dobila je novog vlasnika. Zasad neimenovanoj tvrtki iz Japana svoj udio prodali su dosadašnji vlasnici, Meksikanci iz američkog San Deiga, za 33 milijuna dolara. 

Identitet novih vlasnika zasad nije poznat i, prema svemu sudeći, ostat će tako dok se ne upišu u sudski registar. Ipak, dostupne informacije govore da se radi o tvrtki koja je u već neko vrijeme u poslu s tunama te je spremna i dalje ulagati u uzgoj. 

Podsjetimo, 1996. godine iseljeni Kaljani iz Australije prenijeli su taj posao u zadarski akvatorij koji je vrlo brzo unio svojevrsnu revoluciju u to polje marikulture. Nakon njih, u proteklih dvadesetak godina u zadarskoj okolici pokrenuto je još nekoliko tvrtki za uzgoj tuna od kojih je u posljednje vrijeme najpozatiji Pelagos, u vlasništvu hrvatskog generala Ante Gotovine.

Kali tuna je tijekom proteklih godina nekoliko puta mijenjala vlasnika, od Australaca, preko Amerikanaca, Islanđana, do posljednjih vlasnika Umami Sustainable Seafood iz San Diega u kojem su većinski dioničari bili Meksikanci.

Krajem 2014. godine temeljni kapital tvrtke Kali tuna povećan je s 20 na 47.3 milijuna kuna.