Rješenje na pomolu: Trajekti do daljnjega ostaju na Poluotoku?!

Rješenje na pomolu: Trajekti do daljnjega ostaju na Poluotoku?!

PREKO/ZADAR – Do okončanja natječaja za državnu brodsku liniju 409 Zadar – Preko, trajekti na liniji Zadar – Preko pristajat će na Poluotoku. Zaključak je to sastanka koji se u petak poslijepodne održao u prostorijama Otočnog sabora između pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Igora Butorca, predsjednika Otočnog sabora Denisa Barića i predstavnika građanske inicijative „Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana!“. Konačnu odluku o tome resorno ministarstvo donijet će za desetak dana, do kada će biti raspisan i natječaj za brodsku liniju 409.

– Nakon posljednjeg sastanka u Hrvatskoj gospodarskoj komori odlučili smo da ćemo tražiti da nas primi ili ministar Siniša Hajdaš Dončić ili, pak, njegov pomoćnik Igor Butorac kako bismo im objasnili što najavljena redukcija linija između Preka i Poluotoka znači za stanovnike Ugljana i Pašmana. Budući da je gospodin Butorac u petak bio u Zadru, uz pomoć Denisa Barića organizirali smo sastanak na kojemu smo mu uručili peticiju s više od 4000 potpisa te ga uputili u konkretne probleme koje ćemo imati ako ostanemo bez linije s Poluotokom, kažu Damira Korenov Mazić i Nicolette Šoša, predstavnice otočana. Pomoćniku ministra Igoru Butorcu predočile su i mnoga pisma koja svakodnevno dobivaju od roditelja čija djeca u poslijepodnevnim satima u Zadru pohađaju glazbenu školu ili odlaze na neku drugu aktivnost, a to više neće moći ako se reduciraju brodske i trajektne linije sa središtem grada.

– Tu su i bolesnici koji odlaze na preglede i terapije, građani, učenici i studenti s različitim obvezama na Poluotoku. Svima njima odlazak u grad bit će preskup i prekompliciran preko Gaženice i mislimo da netko mora voditi računa o tome. Ne ulazimo u satnicu trajekata i brodova, želimo samo kvalitetnu vezu s Poluotokom na kakvu smo navikli i prema njoj si organizirali život. Zadovoljni smo što je pružena „ruka pomirenja“ i što nas je gospodin Butorac saslušao, a još više zbog toga što se do uvođenja brodske linije, unatoč otvorenju Gaženice,  ništa ne bi trebalo nasilno mijenjati, ističu predstavnice građanske inicijative „Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana!“.

Kako nam je rekao Denis Barić, pomoćnik ministra Igor Butorac najavio je promjenu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu u korist otočana te da je na dnevnom redu Upravnog vijeća Agencije za obalni linijski promet i povezanost zapadnog djela Dugog otoka s Poluotokom, odnosno mogućnost povezivanja Brbinja sa središtem Zadra.