Na pomolu rješenje: Trajekti do daljnjega plove na Poluotok?!

Na pomolu rješenje: Trajekti do daljnjega plove na Poluotok?!

PREKO/ZADAR – Do okončanja natječaja za državnu brodsku liniju 409 Zadar – Ošljak – Preko, trajekt na liniji 431 Zadar – Ošljak – Preko pristajat će na Poluotoku. Zaključak je to sastanka koji se u petak poslijepodne održao u prostorijama Otočnog sabora između pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Igora Butorca, predsjednika Otočnog sabora Denisa Barića i predstavnika građanske inicijative „Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana!“. Konačnu odluku o tome resorno ministarstvo donijet će za desetak dana, do kada će biti raspisan i natječaj za brodsku liniju 409.

– Nakon sastanka u Hrvatskoj gospodarskoj komori odlučili smo da ćemo tražiti da nas primi ili ministar Siniša Hajdaš Dončić ili njegov pomoćnik Igor Butorac kako bismo im objasnili što najavljena redukcija linija između Preka i Poluotoka znači za stanovnike Ugljana i Pašmana. Budući da je gospodin Butorac u petak bio u Zadru, uz pomoć Denisa Barića organizirali smo sastanak na kojemu smo mu uručili peticiju s više od 4000 potpisa te ga uputili u konkretne probleme koje ćemo imati ako ostanemo bez brodske veze s Poluotokom, kazale su Damira Korenov Mazić i Nicolette Šoša, predstavnice otočana. Pomoćniku ministra Igoru Butorcu predočile su i mnoga pisma koja svakodnevno dobivaju od roditelja čija djeca u poslijepodnevnim satima u Zadru pohađaju glazbenu školu ili odlaze na neku drugu aktivnost, a to više neće moći ako se reduciraju brodske i trajektne linije sa središtem grada.

– Tu su i bolesnici koji odlaze na preglede i terapije, učenici i studenti s različitim obvezama na Poluotoku, građani koji svakodnevno u raznim institucijama obavljaju neki posao. Svima njima odlazak u grad bit će preskup i prekompliciran preko Gaženice i mislimo da netko mora voditi računa o tome. Ne ulazimo u satnicu trajekata i brodova, želimo samo kvalitetnu vezu s Poluotokom na kakvu smo navikli i prema njoj si organizirali život. Zadovoljni smo što je pružena „ruka pomirenja“ i što nas je gospodin Butorac saslušao, a još više zbog toga što se do uvođenja brodske linije, unatoč otvorenju Gaženice,  ništa ne bi trebalo nasilno mijenjati, ističu predstavnice građanske inicijative „Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana!“.