Stoljetni običaj “u lancuni” Prečane uveo u korizmu

Stoljetni običaj “u lancuni” Prečane uveo u korizmu

PREKO – “U lancunima”, stoljetni običaj o kojemu ne postoji nijedan pisani trag, uveo je i ove godine Prečane u vrijeme korizme, 40-dnevnog čišćenja i pripreme za Uskrs.

– Koliko znamo, ovakav se običaj na Pepelnicu, čistu srijedu, u Hrvatskoj njeguje jedino kod nas. Pamtim ga od djetinjstva, o njemu su nam pričali najstariji Prečani, a tako ga i mi prenosimo na našu djecu i unuke, kaže fotograf Senko Sorić, koji je i ovoga puta ovjekovječio kolonu u kojoj se na Dvorini okupilo 52 djevojaka i mladića, njihovih roditelja, baka i djedova.

Nitko ne zna koliko je običaj star niti zašto se na čistu srijedu stanovnici Preka pokrivaju plahtama, posipaju brašnom i u tami hodaju uskim kalama. Priča se isključivo prenosi usmenom predajom, po nekima još od vremena kada su franjevci došli na otočić Galevac 1446. godine. 

„Lancunima“ se, prema Sorićevim riječima, Prečani poistovjećuju sa svojim pokojnicima koji su se nekad umatali u bijelu plahtu i tako pokapali. Posipaju se brašnom koje simbolizira pepeo i uz riječi: “Čovječe, spomeni se da si od praha nastao i u prah ćeš se pretvoriti”, čisti ulaze u korizmu i čekaju Uskrs.

„U lancune“ su uvijek išle sve generacije, žene i muškarci, na čelu i začelju povorke nosio se feral, odnosno zvono, a izgovaranjem riječi „blam“ simbolizira se zvonjava crkvenih zvona koja će do Uskrsa utihnuti ili se, pak, žele  istjerati zli duhovi i pozvati puk  na čišćenje od grijeha. 

Fotografije Adam Vidas