Na nekim otocima potpuna zabrana branja smilja

Na nekim otocima potpuna zabrana branja smilja

PREKO – Zbog neprimjerenog načina sakupljanja smilja kojemu smo svjedočili prošle godine devastirana su čitava staništa. Kako bismo osigurali očuvanje i oporavak smilja, izmijenili smo uvjete sakupljanja za ovu godinu. Na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu u potpunosti zabranjujemo branje smilja u komercijalne svrhe. Na drugim područjima dopušteno je samo ljetno razdoblje branja. Pritom je bitno istaknuti da nije problem komercijalno sakupljanje kao takvo. Problem je u neodgovornom ponašanju pojedinaca koji se ne pridržavaju uvjeta branja. Time uništavaju naše prirodno bogatstvo, a istovremeno uništavaju i posao i egzistenciju onima koji rade po propisima. Ukoliko ne zaštitimo smilje, za godinu-dvije dana više nitko ne bi imao što brati, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom donošenja uvjeta i mjera za komercijalno sakupljanje smilja u 2015. godini.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode započelo je sa izdavanjem dopuštenja za komercijalno sakupljanje smilja u 2015. godini po izmijenjenim uvjetima u odnosu na prošlu godinu.Zbog izrazito velikog komercijalnog interesa za smilje i devastacije staništa uslijed nesavjesnog i nestručnog sakupljanja smilja u 2014. godini, Ministarstvo je od Državnog zavoda za zaštitu prirode zatražilo izradu posebne stručne podloge s mjerama i uvjetima korištenja te smjernicama za održivo sakupljanje smilja u 2015. godini. Državni zavod za zaštitu prirode propisao je dodatne uvjete i mjere za komercijalno sakupljanje smilja, a ključne promjene odnose se na vremenski period i područja na kojima je dozvoljeno branje smilja.

Ove godine u potpunosti je zabranjeno sakupljanje smilja na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu. Na cijelom teritoriju Hrvatske, također, ukinut je jesenski period sakupljanja smilja.

Smilje će se moći sakupljati na području Dubrovačko-neretvanske županije te otocima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, izuzev otoka Paga, u razdoblju od 1. lipnja do 1. kolovoza.

Na ostalim područjima, izuzev navedenih otoka na kojima je sakupljanje u potpunosti zabranjeno, smilje će se moći brati od 15. lipnja do 15. kolovoza.

Dopušteno je sakupljanje smilja samo ako je na lokalitetu sakupljanja barem 30% do 50% grmova u punom cvatu. Smije se brati samo nadzemni dio biljke i to ručnim alatima poput srpa, noža i škara, a bez upotrebe motornih i mehaničkih pomagala. Dopušteno je ubrati najviše dvije trećine pojedinog grma koji je u punom cvatu.

Sakupljanje smilja potpuno je zabranjeno u nacionalnim parkovima, strogim i posebnim rezervatima, a u ostalim zaštićenim područjima sakupljanje je dopušteno uz suglasnost nadležne javne ustanove koja upravlja zaštićenim područjem.

Smilje nije strogo zaštićena vrsta, no prema važećem Zakonu o zaštiti prirode smilje je jedna od vrsta čije se sakupljanje regulira izdavanjem dopuštenja za sakupljanje u komercijalne svrhe i propisivanjem uvjeta sakupljanja. Dodatni uvjeti i ograničenja propisana su kako bi se očuvala ova biljna vrsta i zaštitila njezina staništa, osobito u vrlo osjetljivim i vrijednim otočnim ekosustavima, te time osigurala dugoročna održivost ove biljne vrste.

Prirodna bogatstva jedan su od naših najvrjednijih resursa i njima moramo mudro raspolagati. To znači odgovorno korištenje temeljeno na načelima održivosti, za dobrobit nas, naše djece i budućih generacija. Zato je važno da se radi po propisima i onda će koristi imati svi, poručuju iz resornog ministarstva.