Grad Zadar raspisao natječaje za potpore otočnim udrugama

Grad Zadar raspisao natječaje za potpore otočnim udrugama

PREKO/ZADAR – Grad Zadar objavio je dva javna natječaja za prijavu programa i/ili projekata udruga iz područja zaštite okoliša i održivog razvitka otoka u administrativnom sastavu Grada Zadra (Silba, Molat, Olib, Premuda, Rava, Ist, Iž).

– Prema našim evidencijama, na otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru djeluje 36 udruga (športske, kulturne,  poljoprivredne i sl.). No, projekt za otoke može prijaviti i udruga s kopna koja ima namjeru realizirati ga na otocima. Što se, pak, tiče kapaciteta civilnog sektora za predlaganje i pripremu takvih projekata, postoje izvrsno organizirane kreativne udruge s velikim iskustvom i dovoljno ljudskih resursa, kaže Andreja Baraba, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i razvitak otoka Grada Zadra.
 
Prioritetna područja koja će se financirati iz područja zaštite okoliša su:
 
– zaštita sastavnica okoliša, unapređenje kakvoće okoliša i prirodnih vrijednosti, te kvalitete življenja šire zajednice,
 
– odgoj i obrazovanje za okoliš i održivi razvoj
 
– edukacija i promocija životnih stilova u području gospodarenja otpadom-smanjenje otpada, pravilno zbrinjavanje otpada, pravilno postupanje s korisnim otpadom,      
– aktivnosti u svrhu obilježavanja značajnih datuma iz podrčja zaštite okoliša – Dan zaštite prirode (22.5.), Svjetski dan zaštite okoliša (5.6.), Europski tjedan mobilnosti (16 – 22.9.), Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja (16.9.) i Europski tjedan za smanjenje otpada ( studeni ). 
 
Prioritetna područja koja će se financirati iz područja održivog razvitka otoka su:
 
– unapređenje kvalitete života na otocima,
 
– edukacije i radionice koje doprinose zapošljivosti otočnog stanovništva,
 
– aktivnosti iz područja odgoja i obrazovanja, kulture, umjetnosti i športa,
 
– ostvarenje ciljeva Nacionalnog programa održivog razvitka otoka.
 
Za oba natječaja u Proračunu Grada Zadra planirano je ukupno 180 tisuća kuna, 100.000 kuna za projekte iz područja zaštite okoliša i 80.000 kuna za projekte održivog razvitka otoka. Maksimalni iznos potpore koji će se dodijeliti ovim natječajima je 10.000 kuna po projektu, a jedna udruga može prijaviti najviše tri projekta.
 
Ocjena pristiglih prijava obavit će se na temelju unaprijed utvrđenih i već definiranih kriterija i mjerila za odabir programa i/ili projekta koji su zajedno s natječajima i obrascima javno objavljeni na službenim mrežnim stranicama Grada Zadra u rubrici „Natječaji“. Također, za sve dodatne upite udruge se mogu obratiti nadležnom Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i razvitak otoka.
 
Natječaji će biti otvoreni 45 dana, odnosno do 26. ožujka 2015.