U Tkonu sjedište Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica

U Tkonu sjedište Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica

 
TKON – Pod predsjedanjem arheologa i povjesničara umjetnosti Mirka Čepe, u Tkonu je nedavno osnovana Udruga Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica.

Prema riječima zamjenice predsjednika, ugledne zadarske arheologinje dr. Irene Radić Rossi, povod da sjedište udruge bude u Tkonu prije svega je Projekt brodolom kod Gnalića – Ogledalo renesansnog svijeta, ali i podrška koju arheolozima u organizaciji i realizaciji istraživanja pruža Općina Tkon. 

– Udruga okuplja stručnjake različitih profila iz zemlje i inozemstva zainteresirane za istraživanje, zaštitu i očuvanje mediteranske pomorske baštine, s posebnom pozornošću na jadranski prostor. Redovito članstvo rezervirano je za znanstvenike čiji je rad dijelom ili u cijelosti usmjeren na istraživanje pomorske prošlosti, a sva ostala zainteresirana javnost moći će se uključiti u rad udruge na razini pridruženog članstva, pojašnjava dr. Radić Rossi koja želi da se ponajprije potaknu sustavna istraživanja pojedinih pomorskih tema i objave rezultati tih istraživanja.

– Članovi udruge rade na transkripciji, prijevodu i interpretaciji novootkrivenog rukopisa dubrovačkog znanstvenika i pomorca Nikole Sagrojevića iz 16. stoljeća te na projektu baze podataka o jadranskim brodolomima, na osnovi povijesnih i arheoloških izvora te na virtualnim prikazima vezanim uz pomorsku baštinu, kaže dr. Radić Rosi. Među osnivačima i članovima udruge ističu se dr. Joško Belamarića, povjesničar umjetnosti iz Instituta za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu, i dr. Lovorka Čoralić, povjesničarka iz Hrvatskog instituta za povijest.
 
Fotografije Hrvatski povijesni muzej