Godina brojnih uspjeha mladih kategorija Sv. Mihovila

Godina brojnih uspjeha mladih kategorija Sv. Mihovila

PREKO – Nogometni športski klub Sv. Mihovil i ovu je 2014. godinu okrunio brojnim rezultatskim uspjesima. No, važnije od samih rezultata je stvaranje kvalitetnih mladih ljudi od polaznika škole nogometa na čemu sustavno radi stručno osoblje kluba. Od animacije, brojnih sastanaka, druženja s roditeljima kako bi se što više mladih uključilo u sportske aktivnosti i naposljetku usvojilo sportski i kolektivni duh.

Pored vrlo aktivne škole nogometa, kako na otoku Ugljanu tako i na Pašmanu, otočki je klub protekle sezone nastupao u Županijskoj nogometnoj  ligi u četiri natjecateljske kategorije najmlađih uzrasta i to ‘Papaline’ (od 6 do 8 godina), ‘Tići’ (8-10), ‘Mlađi pioniri’ (10-12) ‘Pioniri’ (12-14 godina).

‘- Cilj nam je iz godine u godinu nastaviti dobar rad s djecom popraćen brojnim sportskim uspjesima. Vrijedi istaknuti kako je ove godine u naš klub učlanjeno više od stotinu djece, polaznika škole nogometa i natjecateljskih uzrasta. Djeca se uključuju u rad naše škole nogometa već sa  4,5 godina starosti i tamo ih naš stručni kadar usmjerava u osnove bavljenja nogometom, uz rekreativan dio prepun zanimljivih treninga. Cilj je da već u mladoj dobi savladaju tehnike pravilnog kretanja i trčanja, a jedan od najvažnijih segmenata treninga stjecanje je sportske kulture što je iznimno važno za daljnji uspjeh u sportu, ali i životu. U ostvarenju naših programa iznimno nam pomaže korištenje sportskih dvorana pri osnovnim školama ”Valentin Klarin” u Preku i ”Vladimir Nazor” u Neviđanima, kaže nam predsjednik kluba Dario Korenov.
 
Sam natjecateljski pogon u četiri spomenute kategorije zahtijeva puno truda obzirom da djeca nastupaju diljem Zadarske županije. Kako usklađujete treninge i brojne nastupe gotovo 10 mjeseci u godini?
– Naši uvjeti daleko su od zadovoljavajuće razine, počevši od samog igrališta u Sutomišćici. Problem su i same dimenzije travnjaka, kao i njegova kvaliteta što nam svake nove sezone stvara sve više problema. Krajem ove godine smo uz pomoć Općine Preko uspjeli donekle renovirati svlačionice i tuševe, što nam je od iznimno velike važnosti za kvalitetu treninga. Inače, financijska pomoć Općine nam je presudna  jer smo jedina momčad u Županiji koja ima otežane uvjete prijevoza (na svako gostovanje putuje se trajektom) pa nam to znatno povećava troškove. Na putovanja, primjerice, potrošimo trećinu klupskog proračuna. Nadalje, zbog nedostatnih dimenzija igrališta nemamo pravo nastupa sa kadetima, juniorima i seniorima što nam je iznimno žao, no nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti poraditi na tome. Unatoč svim problemima, gotovo svake godine naših nekoliko igrača karijeru nastavi u mlađim uzrastima NK Zadar, što i nama predstavlja određeno priznanje. Dvojica naših kadeta od ove sezone igraju u zagrebačkoj Lokomotivi koja je filijala Dinama, što znači da se naš rad prati i u trenutno najboljem hrvatskom klubu. Od poznatih igrača poniklih u Sv. Mihovilu izdvajamo Marina Tomasova bivšeg igrača Hajduka koji trenutno igra u Njemačkoj, najboljeg strijelca belgijske lige Ivana Santinija te stopera pulske Istre 1961 Šimu Gregova.
 
Ova je godina okrunjena brojnim uspjesima u Županijskoj ligi, ali i na brojnim turnirima. Na što ste posebno ponosni?
– Sama statistika naših nastupa zavrjeđuje vrlo visoku ocjenu, a to govore i podaci Županijskog nogometnog saveza koji nas je svrstao među tri najbolja kluba počevši od organizacije utakmica pa do plasmana u svim kategorijama u posljednjih 10 godina. Primjerice, tri puta smo bili prvaci – dva puta s pionirima i jednom s juniorima. Sudjelovali smo na brojnim turnirima, domaćim i inozemnim – u Barceloni, Hevizu, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Sinju… Ove smo godine na turniru u Dubrovniku bili najbolji u kategoriji tića, a ista generacija je na turniru u Zagrebu sa brojnim prvoligaškim momčadima bila četvrta. U Igalu (Crna Gora) bili smo treći s pionirima’. 
 
Moramo spomenuti i jednu zanimljivost – Zadarski županijski savez ne bilježi dosad primjer da na čelu jednog nogometnog kluba ista osoba obnaša već četvrti predsjednički mandat u nizu, kao čelnik Sv. Mihovila Dario Korenov…
‘- Istina. Za tako nešto mora se imati puno entuzijazma i ljubavi prema nogometu. U klubu sam od samog osnutka u veljači 1996. godine i prolazio sam sve dobre, ali i loše trenutke. No, svakako treba odati priznanje svim ljudima koji su kroz ove godine prošli kroz klub, posebno treneru Damiru Korenovu koji je u stručnom stožeru kluba od samog osnutka, a posljednjih pet godina obnaša dužnosti voditelja škole nogometa. Od 2006. godine u klubu nam se priključio talentirani mladi trener Krešimir Jaklin koji ima iznimne rezultate s mladim uzrastima, a svojedobno je nastupao i za našu seniorsku momčad. Od ove sezone stručni kadar ojačali smo i sa Nikolom Veršićem, bivšim igračem Zadra i nekih europskih momčadi, koji će nam biti od velike pomoći u radu s mladim uzrastima. Sam kraj ove godine usmjeren je u renoviranje klupskih prostorija i uređivanje igrališta kako bi naši nogometaši imali što bolje uvjete, ali i da bi nam inspekcija nogometnog saveza potvrdila da možemo i dalje nastupati na našem igralištu u Sutomišćici. Djeci treba omogućiti da uživaju u sportu i da pod stručnim nadzorom teže zdravijem životu.