Gradnja kanalizacije od Zmorca do Sutomišćice

Gradnja kanalizacije od Zmorca do Sutomišćice

PREKO/POLJANA – Gradnja IV. i V. faze kanalizacijskog podsustava Preko – otok Ugljan, što će Općina Preko u cijelosti financirati sredstvima iz IPARD programa, počela je početkom listopada na području Poljane.

Prema riječima Ante Jerolimova, načelnika Općine Preko, koji je u nedjelju, 9. studenoga, u Poljani sa suradnicima organizirao zbor mještana, radi se o projektu vrijednom 6,267.698 kuna u sklopu kojeg će se graditi kanalizacija od Zmorca u Preku do Sutomišćice, uključujući kompletnu Poljanu te dio Sutomišćice.Budući da je gradnja kanalizacijskog sustava jedan od prioritetnijih infrastrukturnih projekata, naglasio je načelnik Jerolimov, Općina Preko  još je 2011. godine fazu IV i V  prijavila na natječaj tadašnjeg pretpristupnog fonda Europske unije,  mjera 301. Godinu dana kasnije projekt je dobio zeleno svjetlo iz Bruxellesa i Općina Preko potpisala je s  Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Memorandum o razumijevanju za gradnju IV. i  V. faze. Potom je uslijedio postupak javne nabave te je za izvođača radova kao najbolji ponuđač  izabran varaždinski konzorcij Coning Ecogradnja d.d. i Coneco d.d. Budući da je tvrtka ubrzo upala u poslovne probleme, Općina Preko zatražila je raskid ugovora s Coningom, što je i učinjeno u lipnju 2013., te zatražila raspisivanje novog natječaja za izvođenje radova.U svibnju ove godine s  Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sklopljen je ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa te je sklopljen ugovor s najboljim ponuđačem, tvrtkom Vodoinstalacija d.d. iz Zadra.
 
– Radovi koji su započeli najprije u Poljani, a potom i na Zmorcu, vrlo su zahtjevni. Širit će se postupno prema Sutomišćici i trebali bi trajati  devet mjeseci, napomenuo je načelnik Jerolimov.
 
Zbog svega toga i teške mehanizacije na kolniku povremeno će biti zatvorene pojedine prometnice, o čemu će stanovnici na dijelu Zmorca, Poljane i Sutomišćice biti pravodobno obaviješteni i moći će koristiti alternativne prometne pravce.