Blagoslov kruha u Dječjem vrtiću Lastavica

Blagoslov kruha u Dječjem vrtiću Lastavica

PREKO – Kruh je oduvijek bio simbol obnove i blagostanja. Simbol zajednice, obitelji i vjere. Znaju to i u Dječjem vrtiću Lastavica u Preku, gdje se tradicionalno svakog listopada, u svim područnim odjelima, slave plodovi zemlje.
 
Mališani triju vrtićkih skupina, Dupini i Zečići iz Preka i Ribice iz Sutomišćice, u želji da doznaju sve o nastajanju kruha, blagovanju kruha, tradicijskim običajima, prehrambenim navikama i ekološki zdravoj hrani, proveli su zajedno nekoliko dana i na završnoj svečanosti u Preku 30. listopada pokazali što su naučili.
 
– Dva posljednja dana zajedno su pripremali i pekli razne krušne proizvode, od slatkog i običnog kruha, pogača, sitnih kolača, keksa, peciva svih oblika… Da bi obrok bio slasniji, sami su na kraju iscijedili nekoliko kilograma naranči i pripremili sok kojim su ponudili goste na priredbi, kazala nam je prof. Jadranka Selak, ravnateljica vrtića.
 
Uz pratnju Blanke Klarin na gitari i Andrijane Marcelić na sintisajzeru, djeca su izvela prigodni program, a krušne proizvode blagoslovio je don Zvonimir Ćorić, preški župnik, koji je naglasio kako obilježavanjem Dana kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo podareni.